Traian Basescu il ataca dur pe Calin Popescu Tariceanu. La nici citeva zile de la schimbul de replici privind cercurile de interese din jurul unor membri ai guvernului, presedintele revine si-l avertizeaza pe premier ca trebuie sa aleaga: ori Basescu, ori grupurile din afara guvernului sau partidului.

„Vreau un parteneriat cu primul-ministru si nu vreau ca el sa fie partenerul unor grupuri de interese. (...) Nu fac nici un secret din a spune ca este evident ca in ultima perioada eu si premierul avem viziuni diferite“ in ceea ce priveste existenta grupurilor de interese, a afirmat ieri Traian Basescu, intr-o emisiune a postului public de radio.

Mai mult, seful statului il acuza pe Calin Popescu Tariceanu ca stia exact despre ce este vorba, cu atit mai mult cu cit primise informari de la SRI in acest sens.

„Surprinzatoare pentru mine a fost abordarea publica a premierului, pentru ca el stia exact despre ce e vorba si n-avea nici o legatura cu serviciile de informatii, dar pentru ca a existat aceasta solicitare publica a premierului catre serviciile de informatii, a existat si un raspuns al serviciilor de informatii in urma caruia guvernul a dat un comunicat ca nu exista nici un fel de influente asupra membrilor Cabinetului. Cred ca este timpul sa iesim din minciuna. Primul-ministru a primit 21 de documente de la SRI, iar eu am solicitat SRI-ului sa-mi puna si mie la dispozitie aceleasi documente. Sint documente importante, care nu pot fi facute publice. Eventual voi merge pina la a cere declasificarea lor pentru a proba minciuna, daca va fi cazul“, a afirmat Traian Basescu.

Seful statului sustine ca din documentele pe care Serviciul condus de Radu Timofte le-a pus la dispozitia lui Tariceanu se vorbeste despre influentele asupra secretarilor de stat sau a ministerelor.

„Din acest motiv ma surprinde capcana in care probabil a fost impins premierul de oamenii din jurul lui, sa ceara public SRI-ului sa-i dea documentele, SRI-ul i le-a pus la dispozitie si eu am cerut sa fiu si eu informat cu setul de documente care se transmite premierului. Am avut surpriza sa constat ca era foarte bine informat domnul prim-ministru despre cercurile de afaceri din jurul unor ministere si al unor ministri - despre cercurile de influenta, nu de afaceri“, a adaugat Basescu.

Presedintele a precizat ca tot ce a cerut guvernului a fost sa faca sa nu repete experienta PSD si sa rezolve problemele din sanatate, din domeniul energetic, din vami si de la politia de frontiera si sa privatizeze ceea ce a mai ramas corect si „nu pe sub mina“.

„Aici a fost apelul meu. Pacat! Premierul Calin Popescu Tariceanu stia lucrurile acestea, sau cea mai mare parte dintre ele, si, decit sa strige public la SRI sa-i dea informari pe care le primise, mai bine facea ce am promis in campania electorala. El se va bucura in continuare de tot suportul meu. Problema este ca va trebui sa aleaga, daca vrea sa-l aiba partener de guvernare pe presedintele Romaniei sau grupuri din afara guvernului si din afara partidului“, a mai spus Basescu.

Revocarea demisiei, dupa o intilnire a premierului cu un om de afaceri

Mai mult, seful statului sustine ca decizia lui Calin Popescu Tariceanu de a renunta la demisie si la anticipate a fost luata dupa o intilnire pe care premierul a avut-o cu un om de afaceri, un ziarist si reprezentantul unei multinationale de tigari. Fara sa dea vreun nume, Basescu a adaugat ca are informatii certe in aceasta privinta si a apreciat ca seful guvernului a gresit atunci cind a luat unilateral decizia de a nu mai forta anticipatele, desi conducerile PNL si PD se declarasera de acord cu ele.

In urma cu exact o saptamina, Traian Basescu avertiza ca exista pericolul ca membri ai echipei de la Palatul Victoria sa fie influentati in luarea deciziilor de grupuri de interese economice. „Seful statului a cerut guvernului sa actioneze doar sub influenta programului de guvernare stabilit cu partidele politice si nu sub influenta unor grupuri care pot schimba decizia politica“, declara atunci purtatorul de cuvint al presedintelui, Adriana Saftoiu.

Reactia premierului a venit in aceeasi zi. Tariceanu a anuntat ca va cere SRI si SIE sa-i furnizeze informatii referitoare la sesizarile presedintelui. Insa inainte de a primi rapoartele de la cele doua Servicii, premierul a iesit la rampa, aratind ca de la preluarea mandatului nu a fost luata vreo decizie la presiunea vreunui grup de interese. La sfirsitul saptaminii, seful guvernului il contrazice pe presedinte printr-un comunicat. „Din informatiile transmise de SRI pina in prezent primului-ministru nu reiese ca s-ar fi produs cazuri in care persoane din actualele structuri executive sa fi actionat sub influenta unor grupuri de interese economice. (...) Primul-ministru reafirma faptul ca nu va tolera in cadrul echipei executivului actiuni care contravin sigurantei nationale si intereselor economice ale Romaniei“, se afirma in document.