Ministerul de Interne aprinde disputa pe granite intre Craiova si localitatile limitrofe. O nota care cerea prezentarea suprafetelor in divergenta le-a reamintit primarilor de comune din jurul Baniei ca sunt in pericol sa ramana fara halci importante de pamant.
Ministerul Administratiei si Internelor vrea sa modifice Legea 2/1968 privind impartirea teritorial-administrativa deoarece nu mai corespunde realitatilor din teren. Cum in cazul Craiovei, Planul Urbanistic General se suprapune cu cele ale localitatilor invecinate, iar primaria a investit masiv in retele de utilitati aflate pe teritoriul celorlalte comune, Prefectura Dolj a chemat autoritatile locale la aceeasi masa pentru a se pune de acord. Fara rezultat, asa cum era de asteptat. "Craiova vrea sa ne ia 640 de hectare de teren. Asta inseamna mai mult de jumatate din Preajba si toata zona Selgros. Noi am semnat protocolul prin care suntem de acord cu actuala delimitare teritoriala. Cei de la Craiova nu au dorit sa semneze. Noi am depus deja proiecte pentru introducerea apei curente, a canalizarii, pentru gaze si pentru statia de epurare. La unele dintre proiecte ne-au ajutat si cei de la Ford", a spus primarul comunei Malu Mare, Alexandru Dicu. In replica, reprezentantii Primariei Craiova spun ca ei nu au avut nici o initiativa de a lua pamantul de la Malu Mare, dar ca este normal ca orasul sa se extinda. "MAI a trimis o nota pentru stabilirea zonelor de divergenta. Nu noi am cerut asta, nu vrea nimeni sa le ia terenurile, dar legea asta (Legea 2 din 1968 - n.r.) se refera la impartirea teritoriala a Republicii Socialiste Romania. Or, eu nu cred ca RSR mai exista. Primarii vorbesc de parca Mircea cel Batran le-a lasat lor terenurile, cu limba de moarte. Moda asta de a sta cu cutitul la brau are asa un aer de feudalism", a spus unul dintre factorii de decizie din Primaria Craiova.

Prefectul Georgescu: E o chestie de bun-simt

Prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, a declarat ca extinderea Craiovei este un proces normal si ca legea trebuie schimbata. "Conform bunului-simt, Craiova trebuie sa se extinda. Toti se iau dupa istorie, dupa o lege de acum 40 de ani, care nici macar nu a fost insotita de documente. Primarii comunelor vor sa fie proprietari, de fapt, pe suprafetele unde sunt retele de utilitati. Ei trebuie sa inteleaga ca decizia trebuie sa fie una buna pentru toata lumea, nu in functie de interesele locale. Nu o sa fie interesul comunei Malu Mare mai mare decat al Craiovei", a declarat Georgescu. Prefectul a precizat ca astfel de probleme sunt nu numai la nivelul Craiovei, ci si intre judete. "De exemplu, judetul Olt vrea sa ia o padure din Dolj si vom ajunge in situatia in care casele sunt in Dolj, iar terenul din spatele lor e in Olt. E o intreaga nebunie".