Consilierii liberali si democrati au incercat sa tina ieri o sedinta extraordinara de Consiliul Judetean (CJ) si sa modifice in parte bugetul propriu al judetului. 13 membri ai CJ, toti provenind din rindurile Aliantei D.A., au depus vineri o solicitare la secretariatul Consiliului pentru convocarea luni a unei sedinte. Pe ordinea de zi se aflau tocmai problemele pentru care aceiasi oameni au cerut revocarea hotaririi prin care s-a adoptat bugetul propriu al judetului, adica cele aproape 100 miliarde lei despre care ei sustin ca au ramas la dispozitia Consiliului, desi ar fi trebuit sa ajunga in mare parte la consiliile locale. Peste 60 miliarde lei reprezinta bani alocati pentru lucrari la drumurile judetene, pe care, asa cum am mai aratat, Alianta D.A. doreste sa ii scoata de sub controlul presedintelui CJ, Constantin Contac. Lider al PSD Botosani, acesta este adversarul politic numarul unu al Aliantei, iar reprezentantii acesteia par sa fie convinsi ca o buna parte a banilor ajung tot la firmele unde Constantin Contac este actionar.

Executivul CJ a respins, insa, cererea consilierilor. Presedintele Contac le-a trimis acestora un raspuns in care arata ca initiativa lor nu respecta prevederile regulamentului de organizare si functionare a Consiliului si ca materialele ce se doresc a fi dezbatute trebuie transmise secretarului general cu cel putin zece zile inainte de sedinta.

Ultima actiune a coalitiei PNL-PD l-a exasperat pe Constantin Contac. Daca acesta a preferat sa stea in expectativa cind a aflat ca se incearca schimbarea sa, cind s-a atacat bugetul judetului si cind s-a declansat controlul la deszapezirea drumurilor judetene, ieri el a contratacat. Presedintele CJ spune ca are dosare despre fapte si afaceri ale mai multor lideri liberali si democrati, ce ar putea fi ilegale si intentioneaza sa le trimita la Ministerul Justitiei, Parchetul National Anticoruptie, presa centrala si la toate organismele care s-ar putea sesiza in legatura cu problemele pe care acestea le includ. Contac sustine ca dosarele i-au fost aduse de un grup de cetateni si singurul nume din ele pe care l-a facut public este cel al presedintelui PNL Botosani. "O sa facem o spalare de rufe la nivel judetean. Sint hotarit sa nu mai tolerez, sa curm totul de la inceput. S-au facut declaratii la nivel central ca, desi e ilegal, cei 19 presedinti PSD de consiliu judetean din tara trebuie sa fie scosi de la conducere. Pai ce-am sa fac, daca vine unul si imi pune pistolul eu trebuie sa stau sa mor? Nu le mai ramine decit sa vina cu pistolul sa ma scoata ", declara presedintele CJ. Acesta mai spune ca nu are indoieli ca in tot ceea ce i se intimpla este vorba de rea vointa si de un joc politic si ca, daca se vor organiza alegeri anticipate, "nu dorm nici noapte " pentru a face campanie. El intentioneaza sa trimita toate dosarele mentionate la Grupul pentru Apararea Drepturilor Cetatenesti, constituit la nivelul central al PSD pentru a se vedea ce se poate intreprinde. In apararea liderilor judeteni ai PSD a sarit Mihai Darie, coordonator al acestui grup. El i-a trimis prefectului liberal Ion Diaconu o scrisoare in care il acuza ca perturba activitati in scoli, sanatate si asistenta sociala prin atacarea in instanta a bugetului propriu al judetului, ca forteaza functionarii publici sa isi dea demisia, ca terorizeaza familiile acestora. "Ar fi pacat ca atunci cind veti redeveni om normal (sef de atelier la Termica sau fotograf amator) sa se uite lumea cu dispret la dumneavoastra ", se arata in scrisoare.

Consilierii liberali si democrati nu renunta insa la ideea convocarii unei sedinte de CJ. "Noi credeam ca se respecta prevederea care spune ca sedinta se tine la cel mult trei zile de la data convocarii. Important este insa sa se tina, chiar si in termenele cerute de ei, numai sa se tina ", afirma consilierul Viorel Alexandru. Nu este exclus ca adevaratul scop al sedintei in cauza sa fi fost incercarea de schimbare din functie a presedintelui CJ. Dupa cum v-am mai informat, chiar si presedintele PNL Botosani, senatorul Mihai Tibuleac, a recunoscut ca liberalii isi doresc aceasta functie. Potrivit legii, pentru indepartarea unui presedinte de CJ este necesar ca trei dispozitii ale acestuia sa fie anulate in instanta. Aceasta conditie nu este indeplinita, insa potrivit unor informatii neoficiale, consilierii Aliantei ar fi fost dispusi sa voteze pentru demiterea presedintelui, urmind ca acesta sa conteste hotarirea in instanta. Un astfel de proces poate dura insa ani la rind, perioada in care Alianta ar conduce linistita CJ. De altfel, pe ordinea de zi, pe linga punctele refritoare la buget exista si unul de "diverse ", la care se putea pune in discutie si demiterea presedintelui.

Senatorul Mihai Tibuleac, presedintele PNL Botosani, s-a ferit sa comenteze ultimele actiuni ale liderului judetean al PSD, spunind doar ca ele sint nejustificate.