Conducerea Camerei Deputatilor a decis ieri ca deputatii sa fie direct raspunzatori pentru amenzile auto trimise Parlamentului si sa transmita politiei datele exacte cu privire la persoana care a condus autoturismul pentru a evita suspendarea permiselor lor de conducere, potrivit noilor prevederi ale Codului rutier.
Secretarul Biroului Permanent al Camerei, pesedistul Victor Ponta, a declarat ca s-a hotarat ca amenzile primite de deputati sa fie trimise la grupurile parlamentare, dupa care deputatul care are in utilizare masina respectiva, in afara de plata amenzii, va indica si cine a condus acea masina. Ponta a spus ca s-a luat aceasta decizie de catre conducerea Camerei deoarece "exista foarte multe amenzi contraventionale pentru cele 332 de Dacia Logan aflate in utilizarea birourilor parlamentare" si pentru ca "din septembrie va intra in vigoare noul Cod Rutier" cu alte prevederi privind suspendarea permiselor. El a explicat ca, pana in acest moment, este vorba de "90 de amenzi", majoritatea fiind cauzate de viteza excesiva, dar a adaugat ca nu exista inca un centralizator cu tipul de amezi si cu costul acestora. Victor Ponta a conchis ca "cei mai multi dintre deputati nu-si conduc singuri autoturismele, ci sunt la birourile parlamentare, si atunci probabil vor trebui sa desemneze consilierul care utilizeaza in mod obisnuit masina".

Deputatii isi pot pierde permisele

Potrivit memorandumului intocmit de Secretariatul General, incepand cu noiembrie 2005, la Camera Deputatilor au fost primite 79 de adrese intocmite de Serviciile Politiei rutiere din cadrul MAI prin care se solicita comunicarea identitatii persoanei care a condus Dacia Logan pentru care s-a dat amenda. Astfel, Secretariatul General a distribuit adresele deputatilor care aveau in primire autoturismele respective, iar Politiei rutiere i-a transmis numele deputatului utilizator sau a persoanei din biroul parlamentar care a condus autoturismul la momentul precizat de politie. Georgeta Ionescu, secretarul general al Camerei, si-a motivat solicitarea prin faptul ca la 21 septembrie intra in vigoare noul Cod Rutier, potrivit caruia "abaterile se evidentiaza prin amenda si prin completarea acestora cu puncte de penalizare, iar la acumularea a 15 puncte se suspenda permisul de conducere". Solutionarea amenzilor se va face de catre Directia pentru transporturi a Camerei Deputatilor, care va transmite grupului parlamentar al deputatului respectiv adresa de la Politia rutiera si va comunica in scris politiei identitatea persoanei care a condus, ziua si ora. Insa, daca deputatul nu solutioneaza cazul, "somatia de plata primita de Camera va fi remisa acestuia si ar putea sa o recupereze de la colaboratorul vinovat". In acelasi timp, "punctele de penalizare nu mai pot fi anulate" si se poate ajunge la suspendarea carnetului de conducere al deputatului vinovat.