Senatorul Ioan Mang publica pe blog Raportul asupra activitatii Consiliului Judetean al PSD Bihor (iulie 2010 - iulie 2011), din care puteti citi in continuare a treia parte.
Raportul pe care l-am prezentat ieri (21 iulie 2011) in cadrul sedintei Consiliului Judetean al PSD Bihor.
Daca ne uitam cu atentie pe rezultatele partidului din ultimii doi ani, pot spune fara sa gresesc ca PSD Bihor poate spera la mai mult si poate emite pretentii la nivel judetean. Nu suntem cu nimic mai prejos decat altii. Din contra, asa cum am mai spus-o, daca ne uitam pe dinamica partidelor, suntem singura formatiune politica din Bihor care se afla pe un trend ascendent. Asta spre deosebire de altii care se bat cu caramida in piept, dar care sunt in cadere libera.
Marturie ne stau si rezultatele obtinute la alegerile europarlamentare si din turul intai de la alegerile prezidentiale. Am dovedit atunci ca putem fi egalii oricui aici in Bihor.
Aceasta evolutie pozitiva este confirmata si de sondajul oficial al USL, realizat de CSCI care arata ca, in Bihor, exista 3 forte politice puternice si care sunt la un nivel sensibil egal: suntem noi, sunt liberalii si mai este UDMR. Ordinea nici nu mai conteaza. Cu totii avem in jur de 25 de procente, iar diferentele dintre noi sunt nesemnificative, chiar sub marja de eroare. Asadar, pretentiile unora de a avea toate functiile in judet si noi aproape nimic mi se par nu doar exagerate, dar si inacceptabile.
Nu intamplator, la ora actuala, PSD Bihor are incheiate protocoale de colaborare atat cu PNL, cat si cu UDMR. Impreuna suntem puternici si impreuna putem bate si izola PDL. Trebuie sa constientizam cu totii acest lucru. Impreuna suntem puternici, fiecare separat in schimb... este vulnerabil.
As dori aici sa fac referire si la un alt aspect, cred eu important. In toate colaborarile politice pe care le-am incheiat in ultimii trei ani, PSD Bihor a dovedit ca este un partener serios, credibil si onest si asa vom fi si de aici inainte. As dori sa subliniez relatia foarte buna de colaborare pe care o avem aici, in Bihor cu UDMR. Dansii au fost intotdeauna foarte pragmatici, dar in acelasi timp, trebuie sa recunoastem, in relatia cu PSD, spre deosebire de altii, UDMR s-a tinut intotdeauna de cuvant; ceea ce este un lucru mare in politica bihoreana!
In viziunea noastra, un parteneriat politic real inseamna incredere, dialog si negociere. Din pacate, pana acum, la nivelul USL am avut parte exact de opusul valorilor in care credem noi.
Avand in vedere aceasta situatie, pentru a nu dezechilibra iremediabil raportul de forte din cadrul USL Bihor si pentru a evita destructurarea organizatiilor noastre locale, consider ca este absolut necesar ca si la nivelul judetului Bihor sa se aplice principiul paritatii stabilit la nivel national in cadrul USL.
Conducerea centrala a partidului, domnii Ponta și Dragnea stiu deja acest lucru si am primit asigurari de la domniile lor ca ne vor sustine cauza. Am convingerea ca, de data aceasta, organizatia PSD Bihor va fi sprijinita si nu va mai fi sacrificata!
Indiferent de cine va candida pentru o functie sau alta si indiferent ca acel candidat va fi din PSD sau din ACD, dupa ce vom avea o decizie oficiala si ne vom stabili candidatii trebuie sa stiti un lucru: nu mai este loc de intors! Va trebui sa ne aliniem cu totii in spatele lor si sa-i ajutam sa castige fara a precupeti nici un efort. Conducerea USL se poate face doar in echipa. Conteaza mai putin numele unui candidat la functia de primar, sau cum il va chema pe presedintele sau vicepresedintel Consiliului Judetean. Mult mai important este sa castigam viitoarele alegeri cu echipa USL. Vom reusi impreuna sau vom pierde fiecare individual. Acesta este mesajul pe care vreau sa-l transmit eu astazi si va rog sa-l dati si dumneavoastra mai departe colegilor nostri care nu au putut fi prezenti astazi aici, si chiar si colegilor din PNL si PC. Trebuie sa inteleaga si dansii ca adversarii lor nu sunt pesedistii, ca nu cu noi au de dus batalia, ci ca avem un dusman comun care este PDL si clica basesciana!
In final, mai am un mesaj pe care as dori sa-l transmit: trebuie sa ramanem uniti pana la capat. Daca am intrat impreuna in aceasta hora, atunci trebuie sa o jucam pana la final tot impreuna. Desigur, asta nu inseamna ca PSD Bihor va accepta vreodata sa fie partener de rang doi sau ca va deveni vasalul cuiva. Cine isi imagineaza asa ceva, se insala amarnic. Niciun social-democrat nu va accepta asa ceva, iar eu personal ma voi opune ferm oricarei tentative de a ne subordona sau de a ne nedreptati in vreun fel. Toti, ca le convine sau nu le convine, trebuie sa inteleaga un lucru: ori suntem egali, ori nu mai suntem deloc!