Rigoarea in intocmirea dosarelor nu se reflecta deocamdata prin decizii in justitie, sustine Comisia Europeana in raportul de tara care va fi prezentat maine. Schimbarea lui Daniel Morar de la sefia DNA este apreciata de comisarii europeni drept o masura care ar putea avea un impact negativ in lupta anticoruptie.

Comisia Europeana considera ca Romania a continuat sa faca progrese in reforma justitiei si nu recomanda aplicarea clauzei de salvgardare, potrivit raportului de tara, citat de postul de radio RFI Romania. Numarul ridicat de suspendari ale pedepselor pronuntate in cazuri de coruptie la nivel inalt reprezinta insa o situatie pe care comisarii europeni o doresc clarificata. "Exista un progres continuu in intocmirea de dosare de cazuri de coruptie la nivel inalt. Serviciile specializate (DNA) sunt organizate in prezent in toata tara si au o statistica pozitiva in privinta anchetelor si a punerilor sub acuzare in privinta coruptiei la nivel inalt. E vorba inclusiv de cazuri cu profil inalt, in care printre acuzati se numara figuri publice influente si bine cunoscute. Totusi, rigoarea in intocmirea dosarelor nu se reflecta deocamdata prin decizii in justitie. Datele venite de la Bucuresti in privinta sentintelor pronuntate arata ca pedepsele nu sunt disuasive si ca exista un numar foarte ridicat de suspendari ale pedepselor pronuntate in cazuri de coruptie la nivel inalt. Motivele pentru aceste suspendari trebuie clarificate. Aceasta situatie submineaza progresele recente in investigatii si afecteaza negativ perceptia publica in privinta angajamentului politic de lupta impotriva coruptiei", transmite RFI, citand varianta de raport care va fi dat publicitatii miercuri, de catre Comisia Europeana.

Suspendarea lui Morar

In plus, noteaza raportul, o serie de evenimente recente ar putea sa aiba un impact negativ in lupta impotriva coruptiei: e vorba de dezincriminarea fraudelor bancare, intentia Parlamentului de a scurta durata maxima pe care o pot avea anchetele penale si cererea de demitere a unui membru important din conducerea DNA. Potrivit documentului, schimbarea lui Daniel Morar de la sefia DNA ar avea un impact negativ in lupta anticoruptie. Raportul privind reforma justitiei a fost trimis Comisiei Europene de catre Romania si contine informatii asupra progreselor sistemului judiciar roman pana la 31 martie, fiind analizat de expertii Comisiei, iar, in baza analizei lor, comisarul pentru justitiei Franco Frattini va informa statele membre ale UE si Parlamentul European la 27 iunie "daca Romania si-a facut temele sau nu".

Eficienta ANI

"In primele sase luni de dupa aderare, Romania a continuat sa faca progrese in remedierea slabiciunilor care ar fi putut impiedica o aplicare eficienta a legislatiei si programelor europene. E nevoie de mai mult timp pentru a demonstra ca progresul legislativ se va traduce si prin rezultate in domenii-cheie. E nevoie de multa atentie in continuare in privinta tuturor masurilor de insotire, in special nu poate sa existe niciun fel de toleranta in privinta luptei impotriva coruptiei. Daca Romania continua sa isi urmeze eforturile de reforma in mod coerent, nu ar fi potrivit sa fie evocata clauza de salvgardare din tratatul de aderare", se mai arata in raportul CE. Comisarii recomada in document si o mai mare grija in ceea ce priveste politca de resurse umane in domeniul justitiei. In ceea ce priveste infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, Comisia Europeana spune ca exista ingrijorari legate de independenta institutiei, care ar trebui sa functioneze incepand din octombrie. "Legea ANI in forma amendata de Guvern prin ordonanta de urgenta da dreptul ANI sa verifice averi, incompatibilitati si potentiale conflicte de interese pentru un numar ridicat de demnitari si functionari de rang inalt. Legea prevede si sanctiuni si ANI ar trebui sa devina operationala in octombrie 2007. Exista ingrijorari in privinta independentei agentiei si eficientei sale de a investiga si de a impune sanctiuni numai partial rezolvate."