Cornel Nistorescu (foto) publica in cotidianul.ro articolul "Foloseste apararea circarului?", pe care il puteti citi in continuare.
'Demersul lui Traian Basescu de a apara Romania in fata acuzelor din Raportul Comisiei Europene mi se pare stimabil. El reprezinta Romania, el percepe imediat gravitatea acuzelor din Raport. Afirmatia ca Romania "nu-si respecta angajamentele fata de Uniunea Europeana" este una de maxima gravitate.
De fapt, un asemenea enunt transant la adresa Romaniei este periculos si pentru faptul ca deschide calea pentru noi acuzatii privind felul in care tara noastra isi respecta angajamentele. Ba, daca am privi cu pesimism spre o granita mai indepartata, ne putem astepta la masuri si mai grave impotriva Romaniei. Deci intentia presedintelui trebuie privita cu consideratie. Foloseste apararea lui Traian Basescu la ceva? De la aceasta intrebare incepe nenorocirea!
Raspunsul meu este unul simplu. Categoric nu! Din punctul de vedere al Comisiei Europene, Traian Basescu nu mai are credibilitatea necesara. Si-a fumat-o de-a lungul anilor! In cel mai bun caz, apararea sa si protestul sau pot provoca un zambet, asta dupa ce au starnit in presa europeana acuze, critici, ironii si obiectii.
In conferinta de presa de tip inundatie verbala, Traian Basescu a calificat Raportul european ca fiind corect. Cu exceptia unor afirmatii prea dure la adresa Romaniei, cand de fapt ar fi trebuit sa se refere la Senat, la Curtea Constitutionala a Romaniei si la Consiliul Superior al Magistraturii. Adica la altcineva decat sfera sa de influenta. Presedintele s-a chinuit in conferinta de presa sa arunce toate pisicile moarte in curtea opozitiei. Toate referirile la justitie, la CCR si la Senat privesc opozitia si institutii ale statului. Presedintele se crede nevinovat ca o floare. Or, deteriorarea vietii publice, a celei politice, amplificarea coruptiei, controlul total al grupului sau de putere asupra alocarii banilor publici il fac mai mult decat responsabil. Intr-o tara normala, europeana, el ar ajunge extrem de repede pe lista culpabililor.
De ce n-a protestat sau n-a atras atentia presedintele Traian Basescu asupra achizitiei de avioane vechi F-16 la un pret bun pentru investigatiile DNA? De ce n-a suflat o vorba despre operatiunea de fiscalizare accentuata a drepturilor de autor numai si numai pentru a crea o dificultate majora in piata muncii din mass-media? De ce a mutat criticile Raportului european de la banii publici alocati pe criterii clientelare la felul in care sunt utilizati banii accesati de la Uniunea Europeana? Pentru a acoperi marile aranjamente care se comit in toate achizitiile publice controlate de guvernul Boc-Udrea-Berceanu-Blaga si (bietul) Videanu?
In concluzie, atunci cand te apara un circar de acuzatii extrem de grave, iti foloseste la ceva? In afara de starnit rasul!

Post-scriptum: La conferinta de presa de la Cotroceni, presedintele s-a simtit lezat ca un grup de ziariste nu s-a ridicat in picioare la aparitia sa. "Vreti, nu vreti, sunt presedintele Romaniei!" Presedinte, ne-presedinte, el nu stie ca respectul se impune prin comportament, nu prin ordine!'