Deputatul PLD Raluca Turcan considera ca premierul Tariceanu a incalcat principiul separatiei puterilor in stat cand a adus justitiei acuzatii de santaj politic, dupa ce presedintele a aprobat cererea Parchetului General de inceperere a urmaririi penale impotriva ministrului Nagy Zsolt.
"Acuzatiile de santaj politic lansate de Calin Popescu Tariceanu la adresa justitiei in urma deciziei Parchetului General, de a incepe o ancheta penala asupra activitatii ministrului comunicatiilor, Zsolt Nagy, demonstreaza amatorism politic si il descalifica pe acesta in calitatea sa de prim-ministru", se arata intr-un comunicat remis ieri agentiei NewsIn.
Potrivit deputatului PLD, Tariceanu a adoptat fatis, atitudini de lider al opozitiei la adresa institutiilor statului, desi in calitatea sa de prim-ministru este obligat sa asigure buna functionare a acestor institutii. Totodata, liberal-democrata subliniaza ca in atributiile unui premier nu intra judecati referitoare la functionarea justitiei in situatii punctuale. "Ii reamintim primului-ministru Tariceanu ca justitia trebuie sa functioneze independent de orice ingerinta politica si de orice presiune venite inclusiv de la cabinetul primului ministru sau de la cabinetul presedintelui PNL", se mai arata in documentul semnat de Raluca Turcan.
Premierul Tariceanu a declarat luni ca decizia comisiei de la Cotroceni in cazul ministrului Comunicatiilor, Zsolt Nagy, ar fi trebuit sa fie mult mai rapida, apreciind aceasta intarziere, de doua luni, ca fiind un santaj. "Mi se pare nefiresc ca Zsolt Nagy sa astepte doua luni un rezultat al acestei comisii. Mie imi suna a santaj. Comisia de la Cotroceni ar fi trebuit sa ia o decizie mult mai devreme", a declarat luni premierul Calin Popescu Tariceanu. Presedintele Traian Basescu a trimis, tot luni, ministrului justitiei, Monica Macovei, acceptul sau privind anchetarea ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiei, in dosarul privatizarilor strategice, asa cum a solicitat Parchetul General.
Presedintele Traian Basescu a trimis, luni, ministrului justitiei, Monica Macovei, acceptul sau privind anchetarea ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiei, in dosarul privatizarilor strategice, asa cum a solicitat Parchetul General.
Decizia sefului statului are la baza concluziile raportului intocmit de Comisia speciala instituita, la inceputul lunii decembrie, la cererea procurorilor DIICOT care se ocupa de dosarul privatizarilor strategice.
Nagy este acuzat de actiuni care aduc atingere sigurantei nationale, dupa cum a anuntat Parchetul la momentul la care a cerut presedintiei acordul pentru inceperea urmaririi penale a lui Zsolt Nagy, dar fara sa precizeze concret care sunt faptele propriu-zise. In presa au aparut informatii legate de presupuse legaturi ale ministrului UDMR cu grupul Stantchev. Ministrul comunicatiilor, Zsolt Nagy, ar fi avut, printre altele, sarcina "de a verifica tot timpul daca membrii grupului (Stantchev - n.r.) sunt monitorizati in ceea ce priveste convorbirile telefonice", se spune in referatul pentru prelungirea mandatelor de arestare preventiva al unora dintre membrii grupului.