Ministrul delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Radu Stroe, si-a prezentat ieri bilantul activitatii la conducerea SGG. El va fi inlocuit de Ilie Bolojan, care a confirmat nominalizarea, dupa discutia cu premierul Tariceanu.
Stroe a spus ca isi va continua activitatea la comisia parlamentara a SRI. Ministrul a aratat ca SGG a coordonat procesul de restructurare a Guvernului "pana la un punct", prin reducerea numarului de secretari de stat, dar "involutia situatiei politice" nu a mai permis ulterior o restructurare reala a Executivului. "In afara de faptul ca Executivul a fost restructurat in forma cunoscuta, as spune ca ar urma ca fiecare minister in parte sa-si ia la bani marunti autoritatile, institutiile din subordine si din coordonare, pentru a realiza si aici un proiect de restructurare eficient. Toate aceste aparate sunt foarte umflate, cu atributii si cu personal, deci si cu fonduri cheltuite de la bugetul de stat", a spus Stroe. Radu Stroe a demisionat din functia de ministru delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului la 22 ianuarie 2007, dupa ce la Congresul Extraordinar al PNL a pierdut functia de vicepresedinte pe relatii institutionale in favoarea lui Paul Victor Dobre. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a decis atunci ca Stroe sa ramana in functia de ministru SGG pana la restructurarea Executivului.
El a aratat ca restructurarea Guvernului va trebui sa presupuna atat reducerea numarului de structuri aflate in coordonarea ministerelor, cat si reorganizarea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). Ministrul s-a referit la RA-APPS ca la "piatra de moara a SGG", aratand ca este necesar ca regia sa fie restructurata prin restrangerea activitatii de reprezentare si protocol la strictul necesar. "Sa ramana doar 20-25 de entitati in patrimoniul noii regii, iar restul sa se restructureze intr-o societate comerciala care sa fie trecuta la AVAS, pentru a fi privatizata, a spus Stroe, referindu-se la o intentie mai veche a Executivului. (Dan Ghetu)