Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat ca Radu Mazare a fost in incompatibilitate in perioada 23 aprilie - 6 noiembrie 2003, pentru ca, pe langa functia de primar al municipiului Constanta a detinut si exercitat concomitent si calitatea de administrator al S.C. Nisipuri SA.
Edilul social-democrat a reactionat furibund la acuzatiile ANI, invocand o eroare a functionarilor Registrului Comertului (ONRC) care ar fi gresit, trecandu-l ca administrator pe el si nu pe fratele sau, Mihai Mazare, cum ar fi fost normal.
In ceea ce priveste noul demers al procurorilor, Mazare l-a calificat drept o incercare a Palatului Cotroceni care prin "slugile de la ANI" incearca sa-l "caute la chilotii din 2003".
Primarul Constantei, Radu Mazare sustine ca procurorii ANI, "slugile lui Basescu" s-au apucat sa-i "caute chilotii din 2003" si paseaza vina pentru incompatibilitatea sesizata de ANI in curtea Registrului Comertului (ONRC).
Primarul Constantei a afirmat marti ca nici nu se poate pune problema unei incompatibilitati de vreme ce calitatea de administrator al societatii i-a fost atribuita dintr-o "eroare" de catre functionarii ONRC, care ar fi trebuit sa treaca numele fratelui sau, Mihai Mazare la sectiunea administrator.
"La Cotroceni a fost veselie mare: seful l-a prins pe Mazare, in sfarsit, l-au gasit, a fost administrator in 2003 la o societate. S-au repezit ca ulii sa-mi caute chilotii din 2003. Si slugile de la ANI, slugile lui Basescu, s-au gasit sa dea un comunicat in care sa declare sus si tare incompatibilitatea mea, fara ca inspectorii de integritate sa-mi dea un telefon si sa-mi puna o singura intrebare. E o reactie a unei institutii a statului care demonstreaza inca o data ca totul in Romania este subordonat politic", a reactionat Mazare.
Primarul social-democrat a prezentat presei actul constitutiv al SC Nisipuri, conform caruia firma este administrata de Mihai Mazare, fratele sau, iar el este actionar unic la aceasta societate, legea neinterzicand aceasta calitate la vremea respectiva.
Primarul Constantei a precizat ca a facut o verificare la Registrul Comertului, unde a constatat ca acestia ar fi "inregistrat eronat", in loc de Mazare Mihai, administrator, propriul sau nume.
"Cei de la Registrul Comertului au inregistrat gresit. La administrator, in loc de Mazare Mihai au pus Mazare Radu-Stefan. Am sunat la Registrul Comertului si au facut modificarea din oficiu. Daca mi-ar fi dat un telefon (cei de la ANI-n.r.) s-ar fi lamurit si nu il mai prindeau pe Mazare sa-l dea jos", a explicat primarul Constantei.
Informat inca din 9 iulie de aceasta stare de lucruri, Mazare a pus demersul ANI pe seama dorintei de razbunare a presedintelui Traian Basescu pe care l-a numit "iuda" in cadrul lucrarilor Comitetului Executiv al PSD, desfasurat la Turnu Magurele.
"Ii astept pe domnii de la ANI sa verifice si razverifice tot ce vor. N-am nicio temere in ceea ce priveste ancheta ANI. Cred insa ca primul care ar trebui verificat de ANI este Basescu, alaturi de fiicele lui. Daca tot lupta el impotriva coruptiei si pozeaza pe cai albi!", afirma la acea vreme Mazare.