In Romania Libera, Radu F. Alexandru spune ca Traian Basescu submineaza autoritatea lui Emil Boc. Cititi in continuare relatarea despre revolta senatorului Radu. F. Alexandru, un intelectual de marca.
Senatorul PDL Radu F. Alexandru ii reproseaza lui Traian Basescu faptul ca submineaza autoritatea presedintelui PDL Emil Boc si apreciaza ca declaratiile publice de atentionare a PDL facute de seful statului sunt "niste proaste practici", subliniind ca a venit momentul decuplarii PDL de Basescu, potrivit Newsin.
Intr-un interviu acordat Revistei 22, senatorul democrat-liberal a declarat ca PDL ar trebui sa analizeze nu numai lista de servicii pe care presedintele Basescu le-a facut partidului, ci si lista "extrem de lunga a deserviciilor" aduse formatiunii.
Intrebat daca i se par justificate criticile pe care Traian Basescu le-a adus PDL si Guvernului Boc, senatorul PDL a precizat:
"Sigur ca sunt o multime de lucruri pe care Traian Basescu le amendeaza cu perfecta motivatie. Intrebarea care se pune este in ce calitate o face? De presedinte al Romaniei? De fost presedinte al PD? Care este relatia normala dintre presedintele tarii si oricare partid de pe scena politica, chiar daca este partidul din randurile caruia ai pornit ca sa ajungi la Cotroceni? Lista serviciilor pe care presedintele Traian Basescu le-a facut PD si PDL este extrem de lunga, dar trebuie sa ne uitam si pe lista deserviciilor pe care presedintele Basescu le face PDL", a comentat Radu F. Alexandru.
In privinta deserviciilor aduse PDL de seful statului, democrat-liberalul a afirmat ca Basescu ar trebui sa lase partidul sa evolueze fara a interveni si a-l dirija "clipa de clipa". "Nu e suficient sa te intalnesti cu grupurile parlamentare si cu conducerea partidului si sa le spui: va rog sa realizati ca ati intrat in epoca post-Basescu. In momentul in care partidul a intrat in epoca post-Basescu, ceea ce este un truism, lasa partidul sa evolueze la capacitatea lui naturala, sub conducerea legitima pe care o are si nu interveni clipa de clipa, dirijand intr-o parte sau alta partidul. Eu cred ca acesta e un mare deserviciu", a explicat Alexandru.
El a subliniat ca Traian Basescu nu are, din punct de vedere constitutional, dreptul sa avertizeze partidul de anumite "rele practici". "Traian Basescu este presedintele tuturor romanilor, echidistant fata de toate partidele de pe scena politica. Cand a venit la Cotroceni, a lansat o sintagma care a surprins si multi au privit-o cu suspiciune. A spus: . Dar acea sintagma ar fi trebuit sa fie completa si sa spuna: . In masura in care esti presedinte jucator doar intr-o echipa, toate sentimentele si toate resentimentele scenei politice si ale opiniei publice se canalizeaza si se revarsa in avantajul sau dezavantajul acelui partid", a afirmat senatorul.
Radu F Alexandru a comentat ca, pe de alta parte, "conducerea acelui partid, a PDL in speta, este anulata ca autoritate, ca drept de a avea ultimul cuvant in decizia pe care o ia". "In momentul de fata, consider ca Emil Boc este un om a carui principala este o loialitate desavarsita fata de Traian Basescu", a punctat democrat-liberalul.
In urma comentariului jurnalistului, potrivit caruia "lui Emil Boc i se reproseaza tocmai faptul ca este o marioneta a lui Traian Basescu", senatorul PDL a tinut sa sublinieze ca "loialitate nu inseamna marioneta". "Marioneta inseamna slugarnicie, lipsa de personalitate, de inteligenta, inseamna oportunism. Or, Emil Boc nu este acest personaj, scos din jobenul lui Traian Basescu si pus acolo ca un ventriloc. Emil Boc a fost unul dintre cei mai pertinenti si mai activi membri din Parlamentul Romaniei, este un om care a castigat doua mandate la Primaria Cluj, care a facut un gest care nu poate fi ignorat sau minimalizat: cand premierul desemnat, d-l Theodor Stolojan, s-a retras, atunci, presedintele partidului, Emil Boc, a inteles ca trebuie sa-si asume sarcina asta si a facut-o fara sa stea o clipa pe ganduri. In felul in care e tratat astazi Emil Boc de presedintele Basescu, toata autoritatea lui este anulata atat in interioul partidului, cat si in afara lui. Ceea ce e extrem de grav si pentru guvern, si pentru partid", a spus senatorul.
Intrebat ce ii reproseaza concret sefului statului, senatorul a subliniat ca "Traian Basescu submineaza autoritatea presedintelui partidului". In plus, Radu F Alexandru l-a criticat pe seful statului ca, dupa alegerile din 2008, ar fi decis "unilateral" intrarea PDL la guvernare alaturi de PSD. "S-a facut atunci un lucru de o gravitate extrema: ne-am incalcat un angajament fata de un partener politic care intotdeauna a fost corect, ma refer la UDMR, si am intrat intr-o guvernare alaturi de un partid pe care, in campania de alegeri, l-am tocat necontenit. Eu, doua luni, n-am mai iesit in colegiu, pentru ca-mi era rusine sa dau ochii cu oamenii care m-ar fi intrebat: d-le senator, ati fost de acord cu asta? Si ar fi trebuit sa le spun: nu m-a intrebat nimeni. Nu a fost intrebat nimeni. A fost o decizie unilaterala, care nu a apartinut PDL si personal cred ca nu a fost cea mai buna", a relatat el.
Solicitat sa precizeze daca Basescu nu s-a consultat la momentul respectiv nici cu conducerea partidului, pedelistul a spus: "Eu nu pot sa spun ca nu s-a consultat cu Boc sau cu ceilalti, cu toate ca declaratiile liderului PSD, Ilie Sarbu, vorbeau de discutiile mult anterioare avute doar cu Traian Basescu pe aceasta tema. Pot sa spun ca nu s-a consultat cu grupurile parlamentare, exact oamenii care am scos scorul PDL in alegerile parlamentare. N-am auzit pe nimeni din partid sa fi fost intrebat. Ne-am trezit ca s-a gasit solutia ca PDL sa guverneze cu PSD. Care a fost bilantul, care a fost "castigul" acestei coalitii contra naturii stim foarte bine. Este un lucru care ar trebui discutat", a spus parlamentarul.
Intrebat daca atentionarile publice la adresa PDL facute de Traian Basescu reprezinta o "practica proasta", Radu F. Alexandru a confirmat. "Eu, personal, consider declaratiile pe care le face public niste proaste practici. Consider niste foarte proaste practici ca oameni care au lucrat in administratia prezidentiala nu au alta voluptate decat sa dea cu noroi in guvern, in primul ministru. Sunt oameni care pe blog sau in emisiuni de televiziune nu pierd ocazia sa spuna ca avem un guvern si un prim-ministru de trei parale", a mai sustinut pedelistul.
"Mi se pare ca e un moment in care trebuie sa dai drumul copilului din mana si sa-i spui: mergi singur, te impiedici, foarte bine, ai sa te ridici, ti-e frica, poate gresesti, poate traversezi pe unde nu trebuie si ti-am spus sa nu traversezi pe-acolo", a mai comentat senatorul.
In privinta unui viitor inlocuitor pentru Traian Basescu, democrat-liberalul a opinat ca , daca se cauta "o sosie" a acestuia in PDL, "va trece multa apa pe garla, nu se va gasi si PDL va ramane in scutece". "Traian Basescu nu a fost un inlocuitor al lui Petre Roman in PD, a fost cu totul altceva si, in momentul de fata, cel care sper sa ajunga sa fie autoritatea respectata in PDL, cu siguranta, nu va putea sa fie un Traian Basescu 2", a apreciat Alexandru.
In legatura cu identificarea in PDL a unei noi "locomotive", senatorul a sustinut ca Emil Boc, ca presedinte al partidului, "ar fi fost un presedinte performant si PDL ar fi fost in continuare puternic", insa ca "este practic imposibil ca presedintele partidului sa fie si prim-ministru". In momentul de fata, Emil Boc si toti cei din guvern sunt oameni a caror posibilitate de a se implica zi de zi in activitatea partidului tinde spre zero", a declarat senatorul.
El a precizat ca a venit momentul decuplarii de Basescu. "Nu vreau sa vorbesc de Traian Basescu ca o forta de ocupatie. Vreau sa vorbesc despre Traian Basescu ca despre o treapta a unei rachete care si-a facut cu prisosinta datoria si trebuie vazut daca racheta poate merge mai departe, decuplata de la aceasta treapta, sau este sortita unui esec pe care trebuie sa si-l asume partidul, cu conducerea lui legitima. PDL trebuie sa se dovedeasca un partid de sine statator, care isi ia soarta in propriile maini si ca nu este un partid prezidential care nu executa decat ce vine de la Cotroceni. Cred ca singura cale a PDL, in momentul de fata, este sa fie lasat sa functioneze, cu cata minte, cu cat har, cu cata cinste, cata competenta are, sa functioneze absolut de sine statator. PDL are dreptul la o evolutie si o soarta proprie
", a subliniat pedelistul.
Pe de alta parte, senatorul PDL a apreciat ca principala eroare pe care guvernarea PDL trebuie sa si-o asume este "lentoarea unor masuri de reforma care trebuiau aplicate din prima zi in care s-a venit la guvernare".