Mircea Geoana, acest "rebel" al PSD a ajuns sa fie un prizonier al propriei formatiuni politice, pe care nu demult o conducea, lucru observat de un alt "copil teribilist" al politicii, PDL-istul Cristian Preda. Altfel spus, rade ciob de oala sparta.
Aflat intr-o situatie similara, insa cu un conducator mai tolerant in fruntea partidului, Cristian Preda relationeaza cu situatia in care se afla Mircea Geoana, caruia i-a fost interzis sa faca declaratii de presa in urmatoarele trei luni, fiind amenintat cu excluderea din PSD.
"Presedintele confirmat al Senatului nu e liber sa se pronunte public in legatura cu unul dintre partidele care alcatuiesc camera ale carei lucrari le conduce. Seful Senatului e prizonierul unei formatiuni politice. Intamplarea face sa fie vorba chiar despre partidul caruia ii apartine. Tot intamplarea face ca partidul respectiv sa fi fost condus pana mai ieri chiar de catre Mircea Geoana" constata stupefiat Preda, pe blogul sau.
Cu toate ca "teoriile clasice" ar spune ca tacerea impusa lui Geoana este pretul pe care acesta trebuie sa il plateasca pentru o functie atat de importanta, Cristian Preda este de alta parere.
Europarlamentarul PDL crede ca pentru Victor Ponta si "sustinatorii sai" partidul e mai important decat statul.
"Partidul te sustine si tot el decide cand poti vorbi si mai ales cand trebuie sa taci. In aceasta viziune, partidul nu mai e un vehicul public al opiniilor individuale si colective, ci un cenzor privat. Unul care are drept unic scop sa acapareze statul si sa distribuie pozitii si rente celor care au tacut bine.Presedintele Senatului a acceptat situatia, bolborosind ceva despre nevoia de coerenta a actiunii de partid. Statul pleaca astfel capul in fata partidului", scrie Cristian Preda.
Eurodeputatul, confruntat la randul sau cu un fel de "disciplina de partid", fiind avertizat cu "cartonasul galben" in cazul in care mai face acuzatii la adresa PDL, este total impotriva controlului partidului asupra individului. Preda este de parere ca astfel de actiuni, pe care le clasifica drept "leniniste" tind sa devina in Romania principalul adversar al libertatii.
"Dovada e ca putini mai stiu (si inca si mai putini vor mai sti peste 6 luni) de unde a pornit disputa Ponta-Geoana. Opinia romaneasca va consemna un singur lucru: seful PSD e mai puternic decat seful Senatului, adica decat al doilea om in stat", scrie Preda.