Consilierii municipali craioveni au refuzat ieri sa constate prin vot incetarea mandatului de consilier local in cazul ex-pesedistului Cristian Cretu. Ramas si independent, si consilier, Cretu este asteptat in randurile unuia dintre partidele Aliantei.
Alesii Baniei au refuzat ieri, prin vot negativ, sa constate incetarea de drept a mandatului de consilier al lui Cristian Cretu. Adoptarea unei astfel de hotarari este prevazuta pentru cazul in care un consilier local nu mai face parte din formatiunea pe listele careia a acces in Consiliul Local Craiova, situatie in care se regaseste si Cretu, exclus din PSD saptamana trecuta. Agatandu-se de superficialitatea actelor normative, care nu precizeaza ce se intampla daca legislativul nu ia act de respectiva "incetare de drept a mandatului", consilierii Aliantei PNL-PD si-au convins colegii, mai putin pe cei ai PSD, sa voteze impotriva constatarii incetarii mandatului de consilier al lui Cretu. Discutiile dintre pesedista Bianca Predescu si democratul Teodor Radu, aprinse si de interventiile colegilor, au durat aproape 45 de minute. Predescu sustine ca autoritatea publica nu poate, practic, sa nu ia act de incetarea de drept a mandatului, o data ce legea uziteaza sintagma "de drept", pe cand Radu este convins ca nimeni nu-l poate obliga pe un consilier municipal sa voteze impotriva vointei sale. Secretarul Craiovei, Nicoleta Miulescu, a declarat ca ex-pesedistul Cretu este, si dupa votul de ieri, consilier local cu drepturi si obligatii depline. "Domnul Cretu ramane consilier. Sa vedem ce o sa se mai intample", a conchis Nicoleta Miulescu, facand trimitere la controlul de legalitate pe care Prefectura Dolj trebuie sa-l efectueze. PSD nu poate propune alt reprezentant in consiliul local in locul lui Cretu, atata timp cat acesta isi pastreaza pozitia de consilier.
Cretu, de la independent spre Alianta
Alianta, care controleaza deja 14 voturi din 27 in Consiliul Local Craiova, nu a recunoscut pierderea calitatii de consilier a lui Cretu din simplul si nesecretul motiv ca tanarul ex-pesedist, alungat de PSD pentru ca n-a putut vota impotriva legii si a propriului loc de munca la ordin politic, este asteptat de oricare dintre partidele aflate la putere - PNL, PD - intarind astfel controlul in legislativ. Potrivit democratului Teodor Radu, castigul votului de ieri este dublu pentru Alianta. "PSD a pierdut un consilier local, intrucat Cretu este deocamdata independent. Alianta va castiga un consilier, indiferent spre ce partid s-ar indrepta el. Si este perfect legal", a spus Radu.
Trusca "a uitat" sa voteze
Unul dintre consilierii pesedisti prezenti ieri la sedinta ordinara a Consiliului Local Craiova n-a votat pentru recunoasterea incetarii mandatului fostului lor coleg. Constantin Trusca a fost depasit de evenimente si, fiindca n-a ridicat mana cand i-a cerut-o partidul, Trusca n-a ridicat-o nici contra, iar votul sau a fost trecut la abtineri, adica tot impotriva interesului PSD.