IMPACTNEWS informeaza: ANALIZA.Ce se va intampla daca Opozitia preia majoritatea in Senat
Preluarea majoritatii in Senat de catre Opozitie, anticipata sa se produca luni, nu va avea efecte notabile imediate, cu exceptia, bineinteles, a unora de imagine. Legile cu miza mare pentru Guvern au ca for decizional Camera Deputatilor, acolo unde exista o diferenta mare intre Putere si Opozitie, de 22 de voturi, care in mod real nu poate fi acoperita. In schimb, majoritatea in Senat ar putea fi folosita de Opozitie fie pentru a adopta legea lui Giurgiu si a genera, implicit, o posibila ruptura in coalitia de guvernare, fie pentru a negocia cu maghiarii pentru obtinerea sustinerii pe unele proiecte, inclusiv la Camera. Pe de alta parte, Opozitia va avea ocazia sa-si demonstreze controlul asupra plenului Senatului chiar luni, prin trecerea cu 69 de voturi a motiunii simple indreptate impotriva lui Baconschi.

Votul pedelistului Radulescu nu va asigura, practic, majoritatea Opozitiei in Senat

Schimbarea majoritatii in Senat, prin trecerea a cel putin unui senator PDL in tabara Opozitiei, nu va produce efecte remarcabile, cel putin nu imediat. De subliniat ca oricum o singura achizitie nu va fi suficienta pentru a avea majoritatea legala, de 69 de voturi, si asta pentru ca, desi in prezent PSD si PNL au, oficial, 68 de voturi, cele doua partide pot conta doar pe 67, unul fiind al senatorului Catalin Voicu, aflat in arest. Prin urmare, daca luni se va anunta plecarea din PDL doar a lui serban Radulescu, asa cum se anticipeaza, USL tot nu va putea adopta, spre exemplu, motiunea simpla impotriva lui Teodor Baconschi, programata tot pentru ziua de luni.

Majoritate, dar sa vina senatorii la serviciu

In schimb, daca mai multe debarcari vor fi anuntate in lant maine, atunci Opozitia va trebui sa si demonstreze majoritatea obtinuta. Cu siguranta vor aparea insa probleme, pentru ca acest lucru ar insemna o mobilizare in proportie de 100% a propriilor senatori, lucru care nu s-a mai intamplat niciodata, cel putin nu in aceasta sesiune parlamentara.
Miza mare e la Camera, nu la Senat. Basescu doarme inca linistit
Dincolo de aceast lucru insa, o majoritate practica sau teoretica in Senat nu va ajuta Opozitia sa impiedice adoptarea sau respingerea unor legi cu miza pentru Guvern, precum Legea votului prin corespondenta, Legea de alegere a primarilor intr-un singur tur de scrutin, Legea minoritatilor sau Legea de reducere a TVA-ului la alimente de baza, toate acestea avand drept for decizional Camera Deputatilor, acolo unde Puterea are un numar deocamdata suficient de mare de voturi diferenta, respectiv 22.
De altfel, aceasta diferenta este confortanta si pentru Cotroceni, varianta suspendarii presedintelui avand sanse minime de a fi pusa si in practica, in ciuda semnalelor pe care le dau liderii Opozitiei, cu un evident interes politic.
UDMR, la negocieri cu majoritatea nou coagulata in Senat?
Dincolo de castigul de imagine, obtinerea majoritatii in Senat de catre Opozitie ar putea reprezenta arma de negociere cu UDMR, in privinta legii privind abrogarea articolului din Legea educatiei referitor la predarea geografiei si a istoriei in limba minoritatilor. Fie ca USL va adopta legea, declansand bomba in coalitia de guvernare, fie ca va negocia direct cu UDMR, spre exemplu trecerea Legii educatiei, varianta Parlamentatului, sau respingerea Legii votului prin Corespondenta la Camera, ceva tot se va obtine.
De asemenea, Opozitia ar putea profita din noul raport de forta si pentru a-si impune reprezentantii, oficial ai societatii civile, in CSM, subiect pe care Senatul il amana de aproape patru luni de zile, principalul motiv fiind discutiile si interesele manifestate chiar in cadrul coalitiei de guvernare.