Cronica Romana informeaza: Calcule electorale in politica penibilului (Autor: Dragos Moldovan)

Reprezentantii Puterii, in special Partidul Democrat Liberal, au inceput in forta noua sesiune parlamentara. Se poate spune ca au marcat cateva puncte importante in meciul politic pentru alegerile de anul viitor. Este vorba si despre actiuni politice concrete, la obiect, si despre unele menite a imbunatati imaginea principalului partid de guvernamant. In primul rand marsavia comasarii alegerilor, impinsa pana la consecintele cele mai sinistre, anume organizarea lor in luna noiembrie, este un fapt ca si implinit. In mod clar, prin asta, obtin un avantaj profund necinstit Partidul Democrat Liberal - care isi va dilua decontarea guvernarii in propaganda sateasca si in banii ingropati in asfaltari si parcuri -, Uniunea Democratica a Maghiarilor din Romania - care prin comasarea alegerilor sufoca de la bun inceput orice posibila concurenta - si aia ai lu’ Oprea, care cumpara alesi locali cu remorca. Pe hartie, calculele pe care si le-a facut coalitia proguvernamentala indica un castig de cauza pentru initiatorii acestei marsavii. Acum ramane de vazut ce se va intampla in realitate.
Prin aplicarea acestei masuri, Puterea isi creeaza un avantaj concret si complet necinstit fata de partidele care compun Opozitia unita. Vom vedea, pe parcursul lunilor care urmeaza, daca si cum va sti Uniunea Social Liberala sa transforme acest handicap intr-un avantaj. Sau macar sa-l surmonteze. Carevasazica, aceasta comasare a alegerilor trebuie trecuta la capitolul actiune politica pura. (Si dura.)
La capitolul imagine sunt de notat mai multe lucruri. Primul, si cu impactul emotional cel mai puternic, ar fi introducerea obligativitatii intonarii Imnului National in scoli, la inceperea orelor de curs. Cu chestia asta, Daniel Funeriu "s-a scos". Impreuna cu el, bineinteles, si Partidul Democrat Liberal.
Infiintarea Ministerului absorbtiei fondurilor europene, sau cum se va numi el. Iarasi o lovitura frumoasa si precis calculata, din mai multe motive. Numirea lui Leonard Orban in fruntea acestei structuri este si ea o mutare inteligenta si de efect la populatie. Leonard Orban are o imagine foarte buna din motive care tin mai degraba de impresia artistica decat de executia tehnica, pentru ca in calitate de comisar european din partea Romaniei nu a avut de facut mai nimic. Insa si-a capatat statutul de inalt functionar european, ceea ce la noi in tara impresioneaza puternic. Ministerul in sine este o inventie care da un strat de vopsea nou pe fatada principalului partid de guvernamant. Suna bine. Promitator. Multi oameni isi vor fi zicand "Da, domn’e! Asta ne lipsea, sa vezi ca de acu’ o sa inceapa sa curga banii europenilor in pusculitele noastre". In afara de asta, ministerul cu pricina va degreva Cabinetul Emil Boc de responsabilitatea proastei gestionari a acestei afaceri. Va ascunde incompetenta crasa in acest domeniu a unor ministri. In fine, si ca o ironica incununare, va transforma actualul Executiv, in frunte cu primul sau ministru, intr-un organism viu, vivace de-a dreptul, extrem de inventiv si de dinamic atunci cand vine vorba de facut business cu Uniunea Europeana.
Nu in ultimul rand, vizita in Statele Unite ale Americii. Caracterul acesta, semi-oficial, adica ce mai incoace-incolo, o intalnire, asa, ca intre vechi prieteni, "a spart" la capitolul imagine. Nu stiu care este pretul acestei regii, insa sunt aproape convins ca ea nu a apartinut partii romane. "Draga Hillary", "draga Teodor", l-a transformat pe mutunache asta de ministru de Externe roman intr-un veritabil barbat de stat. Asa incat Partidul Democrat Liberal se poate lauda cu performante remacabile in politica externa, desi in afara de acest eveniment, cu adevarat notabil, nu mai are nimic pe agenda. (Decat momente cat se poate de penibile.) Va urma examenul aderarii la spatiul Schengen. Unul extrem de important pentru imaginea Partidului Democrat Liberal. De acest obstacol depind procente bune de tot din voturile romanilor. Fata de raspunsul european, aceasta victorie americana nu inseamna mare lucru. (Cu atat mai mult cu cat ea nu a dus la eliminarea vizelor).
In fine, ideea este ca Partidul Democrat Liberal a inceput stagiunea de toamna cu un tur de forta pe scena politica. Vocea Uniunii Social Liberale este plapanda, abia se aude, pe fundal. Vor depune o motiune referitoare la eliminarea subventiilor la energia termica pentru populatie. In regula, n-o sa se rezolve nimic, dar da bine la electorat. Spune Victor Ponta ca nu vor vota infiintarea ministerului absorbtiei fondurilor europene (decat daca pedelistii isi pun cenusa in cap, ceea ce, evident, nu se va intampla). Nu stiu ce sa zic! Eu nu m-as grabi cu o astfel de decizie pentru ca, sunt convins, marea majoritate a romanilor considera aceasta masura binevenita, cu atat mai mult cu cat ea vine tarziu, adica si asa s-a pierdut prea mult timp. Singurul punct marcat, deocamdata, de Uniunea Social Liberala este candidatura lui Sorin Oprescu. Nu stiu ce vor face in continuare. Dar de la Traian Basescu si partidul PDL unii au invatat ca alegerile se pot pierde intr-o singura zi.