Senatul a respins motiunea simpla a PSD pe tema gripei aviare, intitulata "Gripa lui Flutur", cu 64 de voturi "impotriva", 49 de voturi "pentru" si doua abtineri, in ciuda sperantelor social-democratilor care prevazusera ca vreunul dintre aliati va trada. In timpul dezbaterilor, grupurile partidelor din Coalitia guvernamentala au anuntat ca nu sustin motiunea.
Principalul vizat de demersul Opozitiei, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a respins acuzatiile din motiune. Referindu-se la faptul ca semnatarii motiunii cer demisia sa din functia de ministru, Flutur le-a spus acestora ca "un om responsabil nu paraseste postul intr-o situatie de criza". Potrivit lui Flutur, gripa aviara a aratat ca "exista oameni care muncesc si oameni care doar vorbesc". El a apreciat ca primii se afla in Guvern, in Ministerul Agriculturii, in Ministerul Sanatatii, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara, in comandamentele judetene si locale, iar ceilalti se afla "intr-o parte din Opozitie" si depun "motiuni superficiale, care contin aprecieri eronate, ce vadesc o slaba cunoastere a problematicii gripei aviare".
El a mentionat ca in anul 2006 gripa aviara a fost inregistrata pe trei continente si a prezentat o situatie succinta din alte tari, concluzionand ca virusul gripei aviare nu cunoaste granite, nu are culoare politica si nu-si anunta aparitia.
Gheorghe Flutur a mai spus ca Romania a fost lovita de cel de-al doilea val de gripa aviara incepand cu 12 mai 2006, iar informatiile despre gripa aviara de pe platforma Codlea au ajuns la Comandamentul central in mod indirect, in perioada 12-14 mai. El a subliniat ca afirmatia ca s-a stiut dinainte despre acest lucru este "o minciuna iresponsabila", lansata de unii deputati PSD doar ca sa prinda cateva secunde la televiziune.

"Cer PSD sa nu ne incurce"

In privinta inchiderii focarelor de gripa aviara din judete, Flutur a tinut sa le aminteasca social-democratilor cazul din Vrancea, spunandu-le ca unii colegi de-ai lor de partid au indemnat oamenii din comuna Bolotesti sa nu predea pasarile pentru eutanasiere. "Consecintele au fost cele pe care le stiti: echipele veterinare au fost agresate, iar unii oameni din comuna au dat foc la cauciucuri uzate pentru a impiedica intrarea autovehiculelor Directiei Sanitar-Veterinare", a adaugat ministrul.
"Nu cer PSD sa ne ajute, dar ii cer sa nu ne incurce", a mai spus Gheorghe Flutur.
Ministrul Agriculturii a indemnat parlamentarii la solidaritate in lupta impotriva gripei aviare si a cerut sa nu se politizeze aceasta situatie.

Funar vede o conspiratie din strainatate

Senatorul PRM Gheorghe Funar a aratat joi, in timpul dezbaterilor la motiunea simpla "Gripa lui Flutur", ca intregul scandal privind gripa aviara este o "diversiune dirijata atat de interiorul tarii, cat si din exterior", cu scopul de a submina economia si turismul romanesc. "PRM a considerat inca din toamna anului trecut si considera si acum, la sfarsitul primelor cinci luni din acest an, ca intregul scandal al gripei aviare reprezinta o diversiune multipla, o farsa sinistra, o harababura si un circ liberal", a declarat Funar.
Sustinerea importului de carne de pasare si de vaccinuri este, de asemenea, unul dintre aspectele criticate de senatorul PRM. El sustine ca importul de carne de pasare din SUA este incurajat de Guvernul Tariceanu prin promovarea unor preturi de dumping si prin insusirea unor comisioane pentru guvernanti.