Congresul PUR de sambata a adoptat propunerea lui Dan Voiculescu privind schimbarea numelui in Partidul Conservator. Modificarea vizeaza o reorientare catre curentul popular si urmeaza unor tentative similare din partea PPRM si a PPCD.

Umanistii au hotarat sa mearga pe varianta doctrinei conservatoare, convinsi de promisiunile liderului Dan Voiculescu, care spera ca prin aceasta schimbare sa scape de “scorurile electorale mediocre“ obtinute la alegerile din noiembrie 2004.
Doctorand in stiinte politice, Dan Voiculescu a tinut sa faca o trecere in revista a principalelor doctrine politice in fata delegatilor la congres. In urma prezentarii, Voiculescu a conchis ca partidele conservatoare sunt cele mai apropiate de valorile promovate de umanisti.
Avand in vedere aceste afinitati, Voiculescu a propus “absorbtia tezaurului de gandire conservatoare, inclusiv cea romaneasca, in strategia de lupta politica a Partidului Umanist“.
“Propun ca, in perfecta concordanta cu doctrina umanista, principalele noastre directii strategice de lupta politica concreta sa fie de-acum incolo, conform modelului conservator, justitiarismul si un nationalism modern, fara orice urma de exclusivism si manifestari xenofobe, care sa permita o intrare demna a Romaniei intr-o Europa a natiunilor“, a adaugat Voiculescu.

Schimbare de imagine

Congresul PUR a reprezentat cadrul de legitimare a noii imagini cu care actualii conservatori se vor prezenta pe scena politica. Partidul Conservator are drept sigla o balanta aflata in interiorul literei “C“, pe fond albastru cu alb, iar sloganul este “Afirma-te, romane!“.
In noua formula, conservatorii spera sa atraga cat mai curand sprijinul Partidului Popular European. Delegatii prezenti la congres au votat proiectul de rezolutie privind afilierea partidului la grupul politic al PPE din Parlamentul European, Dan Voiculescu fiind mandatat sa transmita acest document conducerii grupului PPE. De altfel, Voiculescu a declarat ca au existat contacte la nivelul conducerii acestui grup si ca in urmatoarele saptamani va avea o intalnire la varf cu Grupul Popular Parlamentar European.

Noua conducere aleasa

Dan Voiculescu a fost ales de majoritatea delegatilor prezenti la Congres drept presedinte al Partidului Conservator, el fiind de altfel si singurul candidat. De asemenea, au fost votate modificarile la statut si noile structuri de conducere ale Partidului Conservator, printre care Consiliul National si comisiile de Etica si de Cenzori. Biroul Politic al PC, ales de Consiliul National, ii include pe Daniela Popa, George Copos, Ioan Codrut Seres, Sabin Cutas, Lazar Mihai, Sanda Paduraru, Dumitru Buse, Bogdan Pascu, Petre Marginean si pe Eugen Durbaca.

Mai multa diplomatie in Coalitie

Premierul Calin Popescu- Tariceanu, prezent ca invitat la congres, a dorit sa salute sprijinul politic acordat de PUR Aliantei D.A. si sa laude relatiile de buna colaborare cu colegii ministri din PUR. Totusi, Tariceanu nu a ezitat sa ceara mai multa diplomatie PUR in abordarea problemelor politice sensibile, cum ar fi cea a Irakului, astfel incat sa nu existe posibilitatea unor interpretari eronate privind unele posibile disensiuni in interiorul Coalitiei.