Primaria Craiova si SC Electrica SA Oltenia, sucursala Craiova, au intrat in aceasta luna intr-o noua disputa privind proprietatea punctelor de aprindere ale sistemului de iluminat public. Cele doua institutii arunca una in spatele alteia administrarea punctelor, invocand diverse motive. In timp ce primaria sustine cu tarie ca nu este responsabila de intretinerea lor, reprezentantii SC Electrica SA Oltenia afirma ca obiectivele nu mai sunt in inventarul lor.
Marul discordiei a aparut inca de la concesionarea iluminatului public catre SC LUXTEN Lighting Company SA Bucuresti. Ionel Pana, directorul SC Electrica SA Oltenia, a precizat ca din acel moment societatea respectiva trebuia sa preia iluminatul cu tot ceea ce cuprinde el.
"In alte orase din tara, tot noi ne ocupam si de iluminatul public si cum e normal si de punctele de aprindere. Daca cei de la Luxten au luat investitiile, sa ia si intretinerea punctelor de aprindere. La Craiova este insa o situatie deosebita pentru ca nimeni nu vrea sa se ocupe de ele", a mai spus Pana. Afirmatiile acestuia au fost sustinute de inginerul-sef, Eugeniu Trula, din cadrul SC Electrica SA Oltenia, sucursala Craiova, care a spus ca "punctele de aprindere nu se mai afla in inventarul nostru".
Pentru a-si sustine teoria, Electrica invoca art. 41 din OG nr. 42/2003, privind predarea instalatiilor de iluminat public administratiei locale. Drept raspuns, primaria sustine ca respectivul articol a fost abrogat prin Legea 570/2004, la art.16.
Primaria nu recunoaste ca e proprietara
Pe de alta parte, reprezentantii municipalitatii afirma ca SC Electrica SA are obligatia de a mentine in functiune aceste instalatii, pe cheltuiala ei, pentru ca in tarifele de energie electrica sunt incluse repararea si mentinerea lor. "Cei de la Electrica le-au casat, insa ei trebuie sa se ocupe de ele. Legea este ambigua in acest moment si nu stim nici noi cum sa actionam cel mai bine. Pana acum, am gasit intelegere la reprezentantii ei si cand au fost probleme am actionat impreuna cu ei. Am intervenit, in fiecare zi, in aproape toate cartierele pentru a vedea care este starea punctelor de aprindere", a subliniat viceprimarul Gheorghe Nedelescu.
In ceea ce priveste punctele de aprindere nou-executate de SC LUXTEN Lighting Company SA Bucuresti, primaria recunoaste ca acestea se afla in gestiunea firmei care le-a realizat.
"Instalatiile vechi nu sunt in proprietatea noastra, deci nu trebuie sa le intretinem noi. Daca vom gasi un act normativ prin care sa devenim proprietarii lor, ne vom ocupa de ele. Atunci va trebui sa prevedem si ceva bani, in plus, la bugetul local, la acest capitol", sustine Nedelescu.