Ieri a avut loc ultimul termen de judecata in procesul deschis de edilul sef al comunei Namoloasa, Valerian Todita, impotriva Prefecturii Galati. Dupa cum se stie, reprezentantul Guvernului in teritoriu, Mihai Capra, a emis un ordin prin care a constatat incetarea de drept a mandatului sau de primar ca urmare a neprezentarii timp de peste 45 de zile la activitatile curente ale institutiei. Secondat de vicepresedintele PSD Galati, Gheorghe Saghian, si de secretarul executiv al organizatiei, Avram Trandafir, primarul comunei Namoloasa a sustinut, prin intermediul avocatului sau, ca Prefectura Galati s-a contrazis in declaratii. Edilul sef a afirmat ca Prefectura a constatat initial incetarea mandatului sau, pentru ca ulterior sa-i propuna revenirea in functie daca se va prezenta in fata unei comisii de expertizare medicala. La rindul sau, Prefectura sustine ca la baza deciziei luate in cazul primarului din Namoloasa au stat referatele intocmite de secretarul comunei si nimic altceva.

“Problemele oamenilor nu se rezolva prin telefon”

Instanta nu va avea o sarcina deloc usoara in acest caz, trebuind sa ia in considerare si rapoartele medicale, care stabilesc ca Valerian Todita este sanatos psihic, dar are probleme fizice. De aici porneste de fapt toata discutia, pentru ca primarul a semnat un anumit numar de hotariri in 2006, dar a calcat extrem de rar pragul Primariei din Namoloasa. Avocatul edilului sef considera ca acest aspect nu este semnificativ pentru activitatea sa, intrucit primarul nu trebuie sa semneze condica in fiecare zi. Prefectura Galati apreciaza insa ca nu poti conduce o primarie prin corespondent, iar problemele oamenilor nu se rezolva prin telefon, ci doar fata in fata. Reprezentantul Guvernului in teritoriu a facut trimitere la o prevedere din legea administratiei publice locale, care stipuleaza ca mandatul unui primar inceteaza de drept atunci cind acesta se afla in imposibilitatea de a-si exercita functia, chiar si atunci cind acest lucru nu ii este imputabil. Magistratii sectiei comerciale din cadrul Tribunalului Galati vor hotari, probabil pina la sfirsitul acestei saptamini, daca Valerian Todita mai poate conduce primaria din Namoloasa.

Judecatorii galateni vor decide, in cursul acestei saptamini, soarta primarului din Namoloasa. Imobilizat intr-un scaun cu rotile de mai multi ani, edilul sef asteapta hotarirea justitiei, care oscileaza intre referatele intocmite de secretarul comunei si examenele medicale, conform carora Valerian Todita este sanatos din punct de vedere psihic.