Alianta D.A. isi doreste functia de presedinte al Consiliului Judetean (CJ). Aceasta este singura institutie de importanta din administratia locala care inca este condusa de PSD si, conform unor informatii neoficiale, ar exista un plan de indepartare din post a lui Constantin Contac. Reprezentantii PNL si PD ar fi contactat unul sau mai multi consilieri judeteni PSD pentru a-i convinge sa sustina o initiativa in cadrul CJ de schimbare a actualului presedinte. Desi aceasta este foarte greu de pus in practica, intrucit legea prevede ca un presedinte poate fi destituit prin votul secret a doua treimi dintre consilierii judeteni aflati in functie si numai daca acestuia ii sint anulate de instanta trei dispozitii in decurs de trei luni, liderii botosaneni ai PSD recunosc ca exista o astfel de actiune. "Am aflat despre acest lucru, dar nu o sa reuseasca ", declara deputatul Costica Macaleti, vicepresedintele PSD Botosani. Conform altor surse din PSD, ar exista deja trei-patru consilieri ai formatiunii dispusi sa voteze un eventual proiect de hotarire care sa vizeze schimbarea sefului CJ. "Daca ii evaluati pe fiecare in parte n-o sa va fie foarte greu sa ii aflati. Ideea de schimbare a presedintelui se vehiculeaza inca de la sfirsitul anului trecut ", spune un alt lider PSD.

Sefii botosaneni ai Aliantei resping existenta unui plan de indepartare a presedintelui Consiliului, dar recunosc ca vor sa cistige aceasta functie. "Ne-am dori ", afirma senatorul Mihai Tibuleac, presedintele PNL Botosani. De altfel, imediat dupa alegerile locale din vara anului trecut, acesta a criticat legislatia in vigoare privitoare la alegerea si demiterea presedintilor consiliilor judetene, sustinind ca persoanele in cauza se desemneaza relativ usor, prin votul majoritatii simple a consilierilor, dar, in schimb, se destituie foarte greu. Atunci el a promis ca, daca va deveni parlamentar, va initia un proiect legislativ de modificare a legii administratiei publice in sensul reducerii procedurilor necesare schimbarii sefilor CJ. Ieri, noul senator a declarat ca lucreaza la o astfel de initiativa, pe care este posbil sa o promoveze in Parlament si ca ar fi sustinut-o indiferent daca la conducerea CJ s-ar fi aflat un social-democrat sau un liberal.

Alianta are insa doar 13 consilieri judeteni si cu toate ca alaturi de PNL si PD fac parte din coalitia guvernamentala, umanistii refuza, cel putin deocamdata, sustinerea unui astfel de proiect. "Nu cunosc nimic concret despre o astfel de initiativa. Zvonuri, insa, se aud. Nu sint, insa, adepta unor astfel de actiuni ", afirma Marcela Lozneanu, vicepresedintele CJ si presedinte al PUR Botosani, care a acces la rindul ei in functie cu sprijinul direct al PSD.

Constantin Contac a devenit mai intii presedinte al CJ in decembrie 2003, dupa plecarea in diplomatie a lui Ioan Aniculaese. Apoi, dupa alegerile locale din iunie, el a dobindit un mandat de patru ani. Atunci a candidat impreuna cu Mihai Tibuleac si a cistigat la o diferenta minima, cu 17 voturi la 16. Numarul voturilor pe care le-a obtinut a fost sub asteptari, el mizind pe minim 21 si se pare ca au existat chiar membri PSD care nu l-au votat. "Nu ma intereseaza ce vor ei sa faca. Eu cred ca e destul de greu, dar daca se intimpla nu-i nici o problema, nu m-a facut mama presedinte. Poate ma dau jos de aici si ma trimit atasat in America. Cel mai bine ar fi sa ma trimita atasat militar pe undeva, ca atunci cind ne vine iar rindul la putere sa fac ordine ", declara Constantin Contac.

CJ este format din 14 consilieri PSD, 13 ai Aliantei, trei ai PRM, doi de la PUR si un independent, Mircea Danuta, care si-a recunoscut, insa, simpatia liberala. Astfel, in afara de acesta, liberalii si democratii ar trebui sa mai atraga inca opt persoane de partea lor. Chiar si in aceste conditii, ar ramine insa nerezolvata problema celor trei dispozitii anulate.

Cert este ca atit la nivel central cit si local noua putere incearca sa gaseasca solutii pentru trecerea pe linie moarta a presedintilor si vicepresedintilor CJ care fac parte din PSD si PRM. Dupa cum v-am mai relatat, capitolul de reforma in administratie din cadrul programului de guvernare al Aliantei D.A. prevede reducerea drastica a prerogativelor presedintilor de CJ si numirea unor manageri care sa le preia cea mai mare parte a atributiilor. Dorinta noii puteri de controlare a consiliilor judetene se explica prin importanta acestei institutii. Aproape toti banii alocati de la bugetul de stat primariilor si institutiilor subordonate acestora trec prin CJ si acesta poate decide impartirea fondurilor pe localitati. In plus, CJ coordoneaza o multime de institutii si societati, de la Biblioteca Judeteana sau Muzeul Judetean de Istorie si pina la RAJ "Ap " sau Directia de Drumuri si Poduri.

Sicanele la adresa presedintelui CJ Botosani au inceput deja prin solicitarea consilierilor Aliantei de revocare a hotaririi Consiliului privitoare la bugetul propriu al judetului. Ei acuza consilierii care au votat pentru aprobarea acestuia de deturnarea a aproape 100 miliarde lei. Unul din motivele actiunii il constitute insa si faptul ca circa 60 miliarde din aceasta suma ramine la dispozitia Consiliului pentru lucrari la drumuri, ori consilierii Aliantei doresc ca ea sa fie repartizata primariilor, astfel incit presedintele CJ sa piarda controlul asupra ei.