PSD a anuntat ca se afla in posesia unei solutii care sa puna capat actualei crize politice. Social-democratii lanseaza astfel ideea alcatuirii unui guvern fie minoritar, fie de alta formula politica, numai sa fie de alta culoare politica decat presedintele. Pentru gasirea unei astfel de formule, PSD cheama la negocieri toate partidele politice, fara a-i omite din textul invitatiei publice pe actualul premier si pe democrati.

Liderul PSD Mircea Geoana a anuntat ca partidul sau cheama celelalte formatiuni politice si pe Calin Popescu-Tariceanu la negocieri pe marginea unei formule care sa puna capat actualei crize politice. "In primul rand, este obligatoriu sa consfintim coabitarea politica dintre un presedinte, de o culoare politica, si un Guvern si o majoritate parlamentara, de o alta culoare politica. Astfel, presedintele si prim-ministrul vor fi obligati sa-si exercite strict prerogativele constitutionale, nemaifiind tributarii unei Aliante fictive sau folosirii cozilor de topor ale presedintelui in Guvern. In al doilea rand, gasirea unei formule negociate de sprijin a unui Guvern minoritar in conditii de coabitare explicita cu presedintele sau de gasirea altei formule politice capabile sa asigure stabilitatea politica pana la viitoarele alegeri", a afirmat Geoana. Liderul social-democratilor nu precizeaza daca eventuala formula gasita de comun acord vizeaza sau nu cooptarea unor reprezentanti ai PSD in viitorul guvern.

Cu PNL sau cu PD

Chemarea la o colaborare lansata de social-democrati este adresata intregii clase politice, iar declaratia liderului Mircea Geoana reclama deopotriva atentia lui Tariceanu, dar si pe cea a democratilor. "Restructurarea Guvernului este un prim test asupra modului in care domnul Tariceanu intelege sa contribuie prin fapte, nu declaratii fara acoperire, la depasirea actualei situatii. PSD lanseaza invitatia partidelor parlamentare de a gasi aceasta formula la inceputul sesiunii parlamentare. PSD doreste, de asemenea, realizarea de consultari individuale cu partidele parlamentare, inclusiv cu PD, pentru depasirea impasului actual", a spus Geoana. Potrivit acestuia, prim-ministrul are chiar "obligatia sa-si asume partea de culpa in tolerarea actualei crize politice, are sansa sa contribuie la solutie, si nu la crearea problemei". Pana acum, Mircea Geoana declara ca PSD nu ar fi interesat sa intre la guvernare cu niciunul dintre partidele care alcatuiesc Alianta. PSD va merge la guvernare numai dupa alegeri, spunea recent Mircea Geoana.
Pe de alta parte, saptamana trecuta, la solicitarea lui Emil Boc adresata PNL de a anunta daca au legaturi cu PSD, care ar include chiar excluderea PD de la guvernare odata cu restructurarea Executivului, Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca aducerea la guvernare a PSD este opera presedintelui Basescu, in conditiile in care Alianta s-a destramat si nu mai conteaza cu care dintre formatiunile componente intra la guvernare PSD.