Conducerea PSD a decis sa elaboreze textul unei motiuni de cenzura care va fi depusa imediat dupa reuniunea din iunie a Consiliului European. In opinia liderului social-democratilor, Mircea Geoana, motiunea de cenzura este necesara pentru a obliga Puterea sa se preocupe cu mai multa atentie de problemele reale ale romanilor. "Vreau sa reconfirm ca vom pregati o motiune de cenzura, pentru ca Raportul de tara si pregatirea pentru aderare nu acopera decat o mica parte dintre problemele reale ale Romaniei. In Raportul de tara si in pregatirea pentru aderare nu se vorbeste de nivelul salariului in Romania, nu se vorbeste de nivelul pensiilor in Romania, nu se vorbeste despre sistemul de sanatate din Romania, nu se vorbeste de promisiunile facute profesorilor", a declarat liderul PSD. Geoana a precizat ca PSD si-a luat "cu prudenta si cu responsabilitate" un termen de asteptare, respectiv pana in iunie, cand va avea loc Consiliul European, pentru a vedea care va fi verdictul politic final al Europei in ceea ce priveste integrarea la termen. "Dupa acest moment, trebuie ca partidele politice sa se ocupe de intreaga agenda politica reala a Romaniei", a opinat Geoana. El a precizat ca in acest moment colectivul coordonat de Mihai Tanasescu elaboreaza textul motiunii de cenzura pe care o va depune PSD, lasand sa se inteleaga ca PRM nu este implicat in elaborarea acestei motiuni.
La randul sau, senatorul Ion Iliescu a declarat ieri ca PSD nu renunta la depunerea motiunii de cenzura, aceasta fiind un instrument pentru mentinerea Guvernului cu mintea treaza. "Motiunea se refera nu la situatia aderarii la UE, ci la situatia din tara, la incoerentele Guvernului, la deteriorari in ce priveste activitatea economica, aspectele sociale.
O asemenea motiune este un instrument politic de actiune a Opozitiei, pentru a mentine Guvernul cu mintea treaza, cum se spune, si cu picioarele pe pamant", a declarat Iliescu. El considera ca folosirea unui asemenea instrument de lupta politica parlamentara este fireasca si nu pune in pericol stabilitatea politica a tarii.

Propunere de acord politic

Ieri, dupa o intalnire cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si cu comisarul pentru extindere, Olli Rehn, Mircea Geoana a declarat ca va propune Puterii un acord politic pe tema integrarii europene.
El a precizat ca un astfel de "acord al ultimului efort pentru integrare", pentru cele 150 de zile, care au mai ramas pana la data preconizata a aderarii la UE, ar presupune colaborarea Puterii cu Opozitia pe acele teme sensibile indicate de Raportul Comisiei Europene.
Geoana a amintit ca PSD a propus un pact similar si in toamna lui 2005, dupa precedentul Raport al Comisiei Europene, dar ca, "din pacate", premierul si Guvernul "au fost insensibili si de multe ori la limita politetii elementare in relatia cu Opozitia". "Eventualitatea incheierii acestui acord nu presupune insa si excluderea initierii unei motiuni de cenzura de catre PSD", a precizat Geoana.