Apropierea datei de 15 septembrie, pana cand Coalitia si-a propus sa schimbe presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, incinge spiritele pe scena politica. Renuntarea la alegeri anticipate nu a mai lasat Aliantei decat aceasta solutie pentru a-si asigura suprematia in plan legislativ. Conducerea PSD s-a intrunit in aceasta saptamana la Bran pentru a pune la punct, in liniste, strategia pe care o va folosi pentru a contracara actiunile formatiunilor politice din Coalitie. Fostul partid de guvernamant pare decis sa nu cedeze prea usor conducerea celor doua foruri legislative. Motiv pentru care a si anuntat ca la Bran nu a discutat despre posibilitatea ca presedintii Camerei Deputatilor si Senatului sa-si inainteze demisiile din functii, a anuntat joi Biroul de presa al PSD, respingand astfel categoric informatiile aparute in acest sens. „Nici unul dintre membrii conducerii PSD nu a facut o astfel de propunere“, se spune intr-un comunicat de presa transmis de social-democrati.
Optiunile tactice ale PSD pentru perioada imediat urmatoare au fost sintetizate in declaratia politica numita „PSD impotriva guvernarii prin crize“.

Proteste parlamentare

PSD isi mentine pozitia, considerand ca incercarea de schimbare a sefilor celor doua Camere este anticonstitutionala si impotriva logicii de functionare a statului de drept. „PSD considera ca actuala Putere trebuie sa-si insuseasca modelul european al coabitarii politice, model in care Parlamentul sau administratiile locale pot fi conduse de reprezentanti ai altor partide decat cele care formeaza Guvernul“, se spune intr-un comunicat PSD.
In declaratia politica, PSD propune realizarea unui „pact politic proeuropean, o actiune comuna si un dialog de fond pe indeplinirea urgenta a criteriilor aderarii“. „Exprimandu-ne disponibilitatea pentru cooperare in domenii cu adevarat importante pentru Romania, avertizam totodata actuala Putere ca ne vom opune categoric oricaror derapaje antidemocratice. PSD va recurge la masuri radicale, la forme de protest parlamentar si civic, cu informarea institutiilor internationale asupra deficitului democratic spre care se indreapta Romania. Este datoria noastra ca opozitie sa impiedicam instalarea unei puteri totalitare, pentru care nu conteaza Constitutia sau legea, ci doar bunul plac“, se spune in declaratie.

Liberalii nu cred in democrati

Reactiile liderilor Coalitiei la Declaratia politica a PSD nu s-au lasat asteptate. Presedintele PD, Emil Boc, considera ca fostul partid de guvernamant dovedeste ca are o problema cu intelegerea mecanismelor democratice. „PSD are o problema cu intelegerea mecanismenlor democratice, pentru ca nicaieri in lume Opozitia nu este si la putere, si in opozitie. Aceasta struto-camila nu exista, iar PSD nu intelege ca electoratul l-a trimis sa stea patru ani in opozitie“, a afirmat Boc.
In ciuda determinarii pe care inceaca s-o manifeste liderul PD, liberalii considera ca democratii tergiverseaza intentionat realizarea obiectivelor Coalitiei, pentru a nu se respecta calendarul de actiuni si astfel sa se ajunga la anticipate. De altfel, chiar presedintele PNL, premierul Calin Popescu-Tariceanu, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca a constatat „cu neplacuta surprindere“ ca nu se respecta pasii care trebuie indepliniti conform calendarului de actiuni stabilit de liderii Coalitiei in urma cu o saptamana.
Surse din PNL sustin ca, in cazul schimbarii presedintilor celor doua Camere, liberalii ar putea prelua sefia Senatului, iar democratii pe cea a Camerei. Pana acum se vorbea ca PNL sa ocupe postul lui Nastase, cel mai probabil inlocuitor fiind Mona Musca, iar PD sa preia presedintia Senatului prin Radu Berceanu. Intre timp, Radu Berceanu si-a pierdut functia de vicepresedinte PD, iar Mona Musca nu mai are sustinere in conducerea partidului, dupa ce l-a criticat public pe Tariceanu.