Biroul Permanent National al PSD a aprobat, ieri, in unanimitate, inceperea demersurilor pentru adoptarea reglementarilor legislative care sa duca la eliminarea imunitatii demnitarilor si la depolitizarea justitiei. Conform surselor, in favoarea deciziei BPN a votat inclusiv Ion Iliescu.
Concret, conducerea PSD a aprobat propunerea lui Mircea Geoana de modificare a Constitutiei pentru renuntarea la imunitate in cazul tuturor demnitarilor. Demersurile in acest sens vor fi declansate de social-democrati la inceputul sesiunii parlamentare de toamna, iar de formularea propunerii se va ocupa un comitet din care vor face parte Adrian Nastase, Victor Ponta, Titus Corlatean, Bogdan Niculescu-Duvaz si Valer Dorneanu, au precizat sursele citate.
PSD va milita, de asemenea, pentru urgentarea adoptarii in Senat a modificarilor la Legea CSM care vizeaza numirea in functii de conducere a procurorilor la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Conform acelorasi surse, social-democratii vor propune si modificarea Legii raspunderii ministeriale. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca PSD va propune, la inceputul sesiunii parlamentare, un proiect de lege privind modificarea Constitutiei in sensul eliminarii oricarei forme de imunitate pentru presedinte, membrii Guvernului si parlamentari.
Liderul PSD a precizat ca in acest scop este nevoie de semnaturile a un sfert din numarul deputatilor si senatorilor, iar PSD dispune de acest numar de parlamentari. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, potrivit cotidianului Gandul, ca la partid nu s-a discutat despre ridicarea imunitatii demnitarilor si a apreciat ca "are si imunitatea logica ei".