Comitetul Executiv National al PSD a decis ieri sa sprijine in Parlament validarea noului guvern remaniat propus de premierul Calin Popescu-Tariceanu, a anuntat, la finalul sedintei, presedintele formatiunii, Mircea Geoana. Potrivit lui Geoana, PSD a decis sa acorde vot favorabil in Parlament noului Cabinet, intrucat are o "responsabilitate" in a asigura o minima deblocare a functionarii structurilor statului. Liderul social-democratilor a spus ca alternativa la sprijinirea noului Cabinet Tariceanu ar fi fost "continuarea functionarii Guvernului Tariceanu cu PD, PNL si UDMR". "In acest moment, intre doua rele am decis sa alegem raul cel mai mic", a adaugat el. Geoana a reafirmat faptul ca pozitia adoptata de PSD nu echivaleaza cu o asociere la guvernare si a anuntat ca PSD va continua "energic" demersul de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu si de eliminare de la guvernare "a puterii de dreapta".

Sprijin conditionat

PSD a impus sase conditii pentru acordarea sprijinului parlamentar noului guvern, Geoana anuntand si ca social-democratii isi rezerva dreptul de a recurge la motiunea de cenzura, cand va considera ca se impune. Potrivit lui Mircea Geoana, PSD intentioneaza sa promveze in Parlament programul intitulat "Romania sociala", incercand sa coopteze toate partidele care sunt dispuse sa acorde o atentie mai mare dimensiunii sociale. Liderul PSD a subliniat ca, in viziunea social democratilor, deblocarea actului de guvernare este obligatorie, premierului Tariceanu revenindu-i insa toata responsabilitatea pentru solutia propusa, atat ca structura, cat si ca componenta nominala a Cabinetului. In ceea ce priveste propunerea prim-ministrului privind guvernul restructurat trimisa astazi Parlamentului, liderul PSD sustine ca aceasta are "numeroase elemente criticabile". Printre acestea, Geoana mentioneaza unificarea Ministerului Finantelor Publice cu Ministerul Economiei si Comertului, pe care o califica drept "o idee nefericita". Pe de alta parte, senatorul PSD Ioan Toma nu a exclus posibilitatea ca, in urma audierii celor propusi de premier pentru functiile de ministri in comisiile de specialitate ale Parlamentului, sa-i solicite lui Tariceanu inlocuirea unora dintre ei.
Social-democratii, prin vocea liderului Mircea Geoana au negat existenta oricaror negocieri cu PNL. "PSD va ramane in Opozitie, nu se va asocia cu aceasta guvernare in niciun fel, nici prin sustinerea programului de guvernare in Parlament, nici prin participarea cu oameni in administratia centrala sau in structurile guvernamentale descentralizate.", se arata intr-o declaratie a Comitetului Executiv National al PSD. In schimb, PSD a prezentat un set de "criterii minime obligatorii si indispensabile pentru ca acest guvern restructurat sa se mentina". Aici, Mircea Geoana a numit indeplinirea obligatiilor europene, cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene, finalizarea si implementarea strategiei post-aderare. Geoana s-a referit si la existenta suspiciunilor de coruptie la nivel inalt, solicitand liberalilor sa lamureasca toate acuzele care s-au aruncat intre ei si democrati, respectiv intre Tariceanu si Basescu.

Trei luni de liniste

Social-democratii apreciaza restructurarea guvernului ca o ultima sansa inainte de organizarea de alegeri anticipate, sansa care va acorda Romaniei "trei luni de liniste. "PSD a ales sa se concentreze mai intai pe eliminarea raului cel mare - Traian Basescu", se arata in declaratia social-democratilor. Documentul se refera si la continuarea actiunii de suspendare a sefului statului. "Prioritatea numarul unu pentru PSD este demiterea lui Basescu, principalul vinovat pentru actuala situatie. PSD va duce pana la capat aceasta actiune, implican-du-se total pentru a convinge cetatenii Romaniei ca nu poate fi vorba de normalitate, bunastare, dreptate si echitate atata vreme cat Basescu este presedinte".