In ciuda declaratiilor aparute in media, prin care presedintele Partidului Social Democrat, Mircea Geoana, anunta ca social democratii vor desfasura o campanie electorala agresiva, la Constanta, vicepresedintele PSD, senatorul Cristian Diaconescu, a declarat ca formatiunea politica din care face parte se va axa pe o campanie oarecum linistita, respectiv "o campanie de explicare" pentru referendumul ce se va desfasura pe data de 19 mai 2007. Chiar daca, in opinia lui Diaconescu, intreaga tevatura privind suspendarea lui Traian Basescu respecta limitele legale, toate luarile de pozitie si comentariile dezbatute nu sunt decat "pozitionari de imagine" ultimul cuvant in ceea ce priveste suspendarea apartinand poporului care, a apreciat vicele social democrat, "ar trebui sa decida in cunostinta de cauza."
Cu privire la absenteismul caracteristic, Diaconescu a declarat ca foarte multa lume este sceptica in ceea ce priveste rezultatul final insa social democratii sfatuiesc pe toti cei ce se vor prezenta la urne sa puna stampila asa cum le dicteaza constiinta si sa priveasca cu atentie tema pentru care voteaza. In privinta rezultatului, Cristian Diaconescu a apreciat ca, daca rezultatul referendumului va da castig de cauza motiunii de suspendare, crede ca in cursul acestui an vor fi alegeri anticipate pentru presedintie. Daca ar fi sa se intample, Romania s-ar vedea astfel in imposibilitatea organizarii alegerilor anticipate pentru parlament. In cazul in care votul poporului cheama la Cotroceni pe presedintele suspendat Traian Basescu, Cristian Diaconescu este de parere ca "exista posibilitatea de a asista la un alt mod de indeplinire a atributiilor prezidentiale", mai precis o vendeta politica. Dar nu numai planul politic actual a fost dicutat la conferinta de presa a senatorului Cristian Diaconescu. Cum in urma demisiei lui Claudiu Saftoiu locul de sef al Serviciului de Informatii Externe a ramas vacant, s-a vehiculat ideea ca acesta ar reveni lui Diaconescu. Senatorul social democrat insa a declarat ca nu i-a fost facuta o astfel de propunere dar nici nu este interesat de scaunul din fruntea SIE.

PSD nu a avut curajul de a intra la guvernare

La doar o zi dupa ce am anuntat ca PSD urmareste depunerea unei motiuni de cenzura impotriva noului Guvern, liderul social-democratilor, Mircea Geoana, a facut aceasta declaratie surprinzatoare in mod oficial, in timpul unei dezbateri pe teme de mediu. El a precizat ca posibila schimbare, pe care o considera iminenta, nu trebuie sa afecteze structurile administratiei publice si proiectele acesteia. "Daca vom continua ca la fiecare schimbare de Guvern - si se apropie o schimbare de Guvern, o simtim cu totii - sa renuntam la proiecte, nu vom ajunge departe. Va veni o schimbare de Guvern cat de repede. Cand, cum, vom vedea la momentul potrivit, deocamdata avem referendumul de demitere si ne concentram pe acest subiect", a sustinut Mircea Geoana, presedinte PSD. Se pare ca grupul PSD Constanta a devenit extrem de influent in partid, din moment ce Geoana si-a insusit imediat o propunere avansata cu doar o zi inainte de Radu Mazare si Nicusor Constantinescu. Mai mult, Geoana nu le-a reprosat nimic constantenilor, desi acestia au criticat conducerea PSD pentru atitudinea duplicitara fata de PNL. Initial, liderii democrati si liberali contactati de noi au declarat raspicat ca este imposibila depunerea unei motiuni de catre PSD. Iata ca pana la urma nimic nu mai este imposibil in politica actuala, pozitia de forta a PSD fiind dictata de fapt de interesele social-democratilor. Potrivit unor surse liberale, social-democratii cer atat de indarjiti demiterea democratilor din functiile pe care acestia inca le detin tocmai pentru a pune si ei mana pe cateva. Tocmai de aici deriva si presiunea constanta pe care PSD o pune asupra noului cabinet Tariceanu. Aceleasi surse liberale ne-au dezvaluit faptul ca ar fi existat chiar si propuneri concrete adresate PSD-ului pentru a intra la guvernare, dar acestia nu au avut curajul de a-si asuma aceasta raspundere.