Dezintegrarea Partidului Social Democrat este vizibila pentru oricine, mai putin pentru liderii sai. Pe de alta parte, acestia nu puteau sa iasa si sa declare oficial inchise obloanele fostului partid de stat. Oricum, nici unul dintre ei nu prea stie ce sa mai faca si care o sa fie deznodamantul acestei nebunii social-democrate. Un singur lider, Madalin Voicu, vicepresedintele PSD Bucuresti, a recunoscut ieri, in exclusivitate pentru "Replica" de Constanta, ca partidul e rupt si se afla la un pas de desfiintare. Acelasi politician a dezvaluit faptul ca moartea social-democratiei i se "datoreaza" lui Mircea Geoana, cel care a negociat cu Traian Basescu un loc in PD in schimbul distrugerii PSD-ului.
Deocamdata, Geoana incearca sa stranga randurile si a dat ca exagerate informatiile presei, care vorbea despre 30 de parlamentari PSD ce ar urma sa paraseasca partidul. Cel mai vehiculat nume este cel al lui Adrian Nastase, care, umilit de catre colegii de partid, pastreaza suspansul in aceasta privinta. Curtea intensa pe care i-o fac conservatorii nu s-a concretizat inca dar este destul de putin probabil ca Nastase sa ajunga in curtea partidului-televiziune, Voiculescu riscand sa fie mancat cu fulgi cu tot de Basescu daca il va aduce la guvernare pe fostul prim-ministru. Acolitul lui Nastase, Eugen Bejinariu, este ca si inregimentat in PC, iar exemplul lui va fi urmat de aproximativ 20 de parlamentari, daca e sa dam crezare celor declarate pentru "Replica" de Madalin Voicu. Conducatorii partidului nu neaga emigrarile social-democratilor, dar le minimalizeaza proportiile. Geoana spune ca fenomenul plecarilor este "marginal si limitat", in timp ce Iliescu, reintors aproape pe nesimtite in fruntea PSD-ului sau drag, nu se fereste sa dea vina pe Adrian Nastase pentru toate aceste probleme. Miron Mitrea tine in continuare cu dintii de scaunul sau si nu este exclus sa urmeze soarta lui Nastase, la fel si Dan Ioan Popescu, existand premisele ca cei doi fosti ministri sa fie dati si ei afara pe usa din dos. Pentru a complica si mai mult lucrurile, Antonie Iorgovan nu are de gand sa paraseasca partidul, demonstrand ca nu a glumit in momentul in care a declarat ca va lupta pe viata si pe moarte cu liderii sai: "Ori eu, ori ei".
Viitorul presedinte, ales dintre Iliescu, Oprescu si Voicu

Cel putin pentru moment, Geoana si Iliescu au anuntat ca au reusit sa stabilizeze situatia, nemultumitii declarand doar ca vor crea un grup de presiune in PSD si nu vor parasi partidul, dar jocurile sunt departe de a fi facute. Maestrul incontestabil al strategiilor politice, Viorel Hrebenciuc, are, fara doar si poate, una dintre cele mai dificile misiuni de la inscrierea sa in partid, si anume mentinerea in viata a acestei formatiuni. Liderilor deputatilor PSD a refuzat sa dezvaluie culisele intalnirilor cu Geoana si Iliescu, declarand, hatru, ca tema discutiilor a fost meciurile dintre Steaua si Rapid. Cert este ca in perioada imediat urmatoare va avea loc un Consiliu National al PSD, intalnire care va decide practic viitorul partidului. Aici se va hotari daca va fi organizat sau nu un Congres Extraordinar, moment asteptat cu sufletul la gura de reformatorii partidului dar si de Ion Iliescu. Si asta pentru ca un congres ar putea pune capat o data pentru totdeauna disensiunilor prin alegerea unui lider capabil sa stopeze caderea dramatica a social-democratilor. Potrivit ultimelor tendinte, viitorul presedinte al PSD urmeaza sa fie ales dintre Ion Iliescu, Sorin Oprescu si Madalin Voicu, desi ultimii doi ar putea fi partenerii de antrenament ai fostului sef de stat, stiut fiind faptul ca ambii sunt foarte apropiati de batranul social-democrat.