Juristii din Camera Deputatilor au reluat ieri discutiile pe marginea legii privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) cu speranta ca o vor finaliza, dar animozitatile dintre deputatii Aliantei si cei apartinand coalitiei PSD, PRM, PC si UDMR au tensionat din nou lucrarile. Astfel, deputatii Opozitiei au reusit sa schimbe radical textul de debut al legii, prin sustinerea amendamentelor UDMR, reducand semnificativ competentele agentiei. Mai mult, acestia au continuat atacurile la adresa ministrului Justitiei, Monica Macovei, pe care, desi nu a fost prezenta la dezbateri, au acuzat-o ca vrea prin acest proiect sa fie apreciata de oficialii europeni. Nemultumitii s-au luat si de reprezentantii Guvernului, pe care i-a acuzat ca nu au habar sa explice ceea ce prevede initiativa legislativa.
Infrangerea deputatilor Aliantei nu a fost cauzata doar de numarul insuficient de voturi, ci si de faptul ca secretarul de stat, Kibeti Katalin, propusa in functie de UDMR, nu a intervenit mai deloc in favoarea Guvernului la dezbaterile pe articole.

ßi retragere, si revenire

La pranz, deputatii au pierdut aproape doua ore din sedinta pentru ca juristii PNL si PD nu mai erau siguri ca vor mai continua dezbaterile, amenintand cu retragerea de la sedinta. Initial, acestia au fost de acord, la propunerea deputatului PSD Eugen Nicolicea, sa sara peste pauza de masa si sa dezbata legea pana seara, dar dupa patru ore de discutii inutile liberalii si democratii au cedat si au anuntat ca se retrag de la lucrari. Astfel, vicepresedintele comisiei, liberalul Cornel ßtirbet, a declarat ca "proiectul a fost ciopartit" in asa fel incat nu mai avea rost sa participe in continuare la lucrari. Democratul Daniel Buda a solicitat insa o pauza de consultari pentru ca deputatii PD-PNL sa discute cu liderii de partid oportunitatea ramanerii lor in sala. Dupa o ora, democratii si liberalii au anuntat ca vor ramane la dezbateri in speranta ca UDMR si PC vor reveni la "sentimente mai bune". De data aceasta nu au mai vrut sa continue lucrarile deputatii PSD, care stateau pe hol la o tigara. Ei au fost insa induplecati in cele din urma.

ANI sa devina "Ciomu"!

De parca dezbaterile nu o luasera razna suficient, liberalul Petre Ungureanu a propus, deranjat de ciopartirea proiectului de catre PSD si UDMR, ca Legea ANI sa se transforme in "Legea Ciomu", pe motiv ca toate nenorocirile (n.r. - uragane si taifune) poarta nume de femei. El a spus ca ar fi bine sa se transforme Legea ANI "din ceva feminin in ceva barbatesc". In replica, social-democratul Eugen Nicolicea a precizat ca, din cate stie el, "Ciomu nu a facut nimic barbatesc". Ideea lui Ungureanu a fost agreata insa de deputatul UDMR Mate Levente, care a afirmat ca ii pare bine ca parlamentarii vor sa faca intr-adevar "o lege barbateasca".