Formatiunile politice care detin ponderea in Consiliul Local si Consiliul Judetean nu si-au oficializat candidatii pentru cele doua foruri.

Cum ne-am obisnuit deja, partidele politice lasa pe ultima suta de metri depunerea listelor cu candidati, dar parca nu s-a intamplat niciodata ca aceasta procedura sa fie realizata atat de tarziu. Ieri dupa-amiaza, cu doar o zi si jumatate inainte de termenul-limita, un alt grup de formatiuni politice a indeplinit aceasta formalitate. La Biroul Electoral Municipal si-au depus listele cu candidati PNL, Partidul Social Democrat "Constantin Titel Petrescu", PRM si Partidul Ecologist Roman. Candidatii pentru functia de primar al municipiului Galati sunt, in ordinea partidelor enumerate, Marius Stan, Marin Costel, Ionel Florin Cernat si Constantin Telegan.

Nici la Biroul Electoral Judetean nu a fost inghesuiala, aceleasi partide amintite mai sus prezentandu-si listele cu candidati pentru avizare. Exceptie face doar Partidul Alianta Socialista, ai carui reprezentanti au depus listele doar pentru Consiliul Judetean, nu si pentru Consiliul Local. Spre sfarsitul zilei au venit si reprezentantii PD-L si cei ai Partidului Alternativa Ecologista.

PSD si PC au lasat pentru astazi aceasta actiune nu tocmai usoara, fapt dovedit deja prin faptul ca mai multe formatiuni politice s-au trezit in postura de a reveni la birourile electorale pentru a-si completa documentatia.

Isi cunosc limitele

Interesant de amintit este faptul ca formatiunile mici nu s-au mai obosit sa indeplineasca cerinta privind completarea listelor cu candidati. La Consiliul Judetului, spre exemplu, fiecare formatiune trebuie sa depuna liste cu 43 de candidati. PSD "Constantin Titel Petrescu" nu a numit decat opt persoane, iar Partidul Alianta Socialista a considerat ca limita acceptabila este de cinci candidati. Probabil s-a apreciat ca nu e cazul sa fie trecute atatea persoane pe aceste liste atata timp cat nu exista decat sanse minime pentru ca acestea sa obtina mandate de alesi judeteni.

Din discutiile cu conducerea Biroului Electoral Judetean am aflat ca aceasta modalitate de a indeplini procedura ceruta de lege nu incalca prevederile legale. Atat presedintele Biroului Electoral Municipal, judecatorul Robert Florea, cat si cel al Biroului Electoral Judetean, judecatorul Eugen Mortu, si-au reiterat pozitiile vizavi de termenul-limita al depunerii candidaturilor, data de 22 aprilie, ora 24.00, neputand fi depasita din niciun motiv.