Motiunea simpla "Stop degradarii nivelului de trai! Stop iresponsabilitatii din sectorul energetic!", initiata de PSD si PC, a fost adoptata, marti, de Senat, cu 74 de voturi "pentru" si 33 "impotriva". Dupa adoptarea motiunii, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat ca toate solicitarile din document sunt obligatorii pentru Guvern.
Aceasta este a doua motiune simpla care este adoptata in actuala sesiune parlamentara. Prima a fost cea a PDL, pe tema taxei auto, adoptata de Camera Deputatilor.
Textul motiunii semnate de 39 de senatori PSD si PC are ca motto articolul 47 din Constitutie: "Statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala,de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent".
Semnatarii motiunii solicita Guvernului sa ia masuri "imediate" pentru protejarea puterii de cumparare a cetatenilor cu venituri medii si mici si instituirea unor mecanisme specifice de compensare a cheltuielilor cu intretinerea locuintei pentru cei aflati sub pragul saraciei. De asemenea, Guvernul trebuie sa coreleze etapizat veniturile populatiei cu valoarea cosului minim de consum lunar calculat de INS, astfel incat nici o pensie si nici un salariu sa nu fie sub aceasta valoare. Ei mai vor initierea unor negocieri reale cu Federatia Rusa pentru stoparea cresterii pretului la gazele naturale, carbunele si pacura importate. Semnatarii mai solicita Executivului finalizarea strategiei din domeniul energetic in conformitate cu noul pachet de legi pentru energie si schimbari climatice la nivel european. Potrivit solicitarilor din documentul adoptat, Guvernul trebuie sa prezinte in Parlament, la interval de trei luni, un raport privind starea de sanatate a tinerei generatii din Romania si sa aprobe un program national de masuri pentru asigurarea securitatii alimentare a acesteia.