Liderii PSD incercau ieri, inainte de sedinta Biroului Executiv Central (BEx), sa afiseze sentimente de “liniste interioara“ in partid, lansand semnale pe mai multe voci si canale ca mai toata lumea accepta o conducere tricefala - presedinte, presedinte executiv si secretar general, in aceasta ordine ierarhica.
Avand binecuvantarea data de Ion Iliescu la inceputul saptamanii, presedintele PSD, Adrian Nastase, era extrem de sigur ca mult discutata functie de presedinte executiv va fi infiintata, prin Statut, la Congresul din 21 aprilie, la propunerea BEx, decizie ce urma a fi luata ieri. Nastase, care a lasat sa se inteleaga ca va candida pentru a doua pozitie in partid, va avea insa un contracandidat puternic in persoana lui Sorin Oprescu, acesta vizand aceeasi functie cu sprijinul Organizatiei Bucuresti. Si postul de secretar general este tintit de mai multi lideri, pe langa Victor Ponta anuntandu-si, deocamdata, intentia de a candida si Miron Mitrea.
Liderii social-democrati urmau ieri sa decida asupra principalelor propuneri de modificare a Statutului partidului, pe langa infiintarea functiei de presedinte executiv, fiind in discutie si criteriile de vechime in partid. Printre cele mai sustinute propuneri se afla aceea ca, pentru a putea candida la o functie la nivel central, persoanele in cauza trebui sa aiba trei sau patru ani vechime, iar pentru functiile la nivel local e necesar doar un an.
Daca in privinta candidaturilor si a functiilor de partid spiritele s-au mai calmat, o propunere pe care urma sa o faca Octav Cozmanca, la sugestia lui Ion Iliescu, a impartit PSD in doua. Cozmanca trebuia sa propuna suspendarea din partid a controversatului om de afaceri Corneliu Iacobov pentru ca arestarea sa in dosarul RAFO afecteaza imaginea PSD.
Inainte de BEx, ideea a fost salutata de Viorel Hrebenciuc, care a precizat expres ca va vota pentru excludere, Radu Mazare si Miron Mitrea, nu insa si de Dan Matei Agathon, Marian Oprisan si Sorin Oprescu, acestia sustinand ca ar trebui mai intai sa se pronunte justitia si apoi conducerea PSD.