In urma celor intamplate in aceste zile, social-democratii retraiesc clipele de glorie ce au apus dupa alegerile locale de anul trecut. Dupa ce au fost umiliti timp de mai multe luni, pesedistilor le-a venit randul sa faca jocurile. Umanistii lui Eugen Durbaca au fost cei care i-au chinuit cu cea mai mare satisfactii pe cei din PSD. Dupa ce le-au "furat" fotoliile de sef, puristii au inceput sa racoleze pesedistii cu functii cheie in oras. Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului local nu putea sa fie aprobat fara votul consilierilor PSD. Constienti de puterea lor in aceasta situatie, pesedistii au facut totul pentru ca puterea lui Dumitru Nicolae sa creasca . Chiar daca situatia impunea seriozitate, consilierul PSD Florin Paslaru a gasit loc si pentru glumite. Omul politic a sustinut, in sedinta de marti a consiliului, ca PSD lupta pentru triumful adevarului.

E limpede pentru toarta lumea ca vremurile in care pesedistii erau stapanii orasului au apus. Cum era de asteptat, aceasta starea fapt i-a dat peste cap pe cei ce credeau ca vor fi jupanii Galatiului pana la adanci batraneti. Desi au pierdut fotoliile de conducere, pesedistii pot spune ca au castigat confruntarea electorala de la nivel local, ce a avut loc anul trecut. Insa nu-i ajuta cu nimic faptul ca PSD este partidul cu cel mai numar de consilier locali. Cei ce formau intr-o vreme randurile opozitiei s-au unit si, astfel, i-au invins pe colegii politici ai primarului Dumitru Nicolae. Edilul sef a ramas singur in lupta cu alianta politica formata din PNL-PD-PUR. Cu toate acestea, primul dintre galateni le-a dat peste nas inamicilor politici atunci cand acestia erau siguri ca detin controlul si ca nimeni nu poate schimba situatia.

Inceputul dezastrului
Decaderea pesedista a inceput odata cu anuntarea rezultatelor alegerilor locale si a continuat cu racolarea de catre PUR a unor pesedisti cu functii importante in administratia locala. Prima lovitura a venit atunci cand majoritatea din CL a hotarat schimbarea directorilor pesedisti cu oameni din PNL, PD si PUR. E drept ca pana la finalizarea acestei actiuni confruntarea a fost extrem de stransa. S-au facut jocuri de culise si declaratii publice incendiare. In cele din urma, ceea ce a fost inceput s-a dus la bun sfarsit. Pe rand au fost schimbate componenta AGA, a CA-urilor si directorii de la mai multe societati din subordinea Consiliului Local. Pentru o perioada scurta de timp - intervalul dintre alegerile locale si cele generale - primarul Dumitru Nicolae a avut un aliat in persoana lui Marius Necula, pe atunci prefect pesedist al judetului. Dupa ce Traian Basescu l-a invins pe Adrian Nastase au inceput "zilele negre" pentru social-democratii galateni. Liberalul Mihai Capra a fost desemnat ca reprezentant al Guvernului in judetul Galati. Poate ca situatia nu ar fi fost atat de delicata daca penelistul Capra nu ar fi fost, inainte de numirea in functia de prefect, consilier local. Cat timp a fost consilier, Capra era unul dintre cei ce strigau cu tarie ca primarul si pesedistii nu reprezinta interesele galatenilor. Asa ca, dupa "avansarea" penelistului, nu s-a mirat nimeni ca prefectul critica activitatea Primariei la fiecare iesire in fata presei. Prima decizie importanta a oficialul liberal a avut drept scop "scoaterea pe tusa" a doi consilieri pesedisti cu greutate. Florin Paslaru si Florin Popa au fost suspendati din functiile de membri ai legislativului local pe motiv ca sunt incompatibili cu aceasta functie. Dupa vizite la tribunal facute de cei doi, pesedistul Paslaru a fost declarat compatibil, dar Florin Popa a fost nevoit sa se declare invins.

"Iuda" social-democrat
Cum un necaz nu vine niciodata singur, sefii pesedistii s-au trezit vanduti de proprii membri. Partidul Umanist Roman nu s-a multumit cu fotoliile din cele doua consilii si a trecut la recolarea de pesedisti din cele doua institutii ale administratiei publice locale. Startul l-a dat Anca Ene. Aceasta si-a motivat decizia de a schimbarea a barcii politice declarand ca PSD nu are in program, ca prioritate, promovarea IMM-urilor si asigurarea unui climat economic sanatos. A urmat Adelina Hristea. Motivul acesteia a fost teroarea la care a fost supusa de sefii din partid. Raspunsul mai-marilor pesedistii nu a intarziat sa apara. Presedintele PSD Galati, Dumitru Nicolae, avea sa declare ca plecarea Adelinea este mai mult decat benefica pentru partidul pe care-l conduce. Asta pentru ca nu a facut mai nimic pentru partid.

Glorie resuscitata
Dupa mai multe luni de umilinta, pesedistii au devenit din nou stapani pe situatie. Cand a venit momentul ca noul regulament de organizare a Consiliului Local sa fie votat, social-democratii au avut parte de momente de glorie. Punctul culminant in "criza regulamentului", a fost atins in seara zilei de marti. Atunci s-a desfasurat o sedinta extraodinara ce a avut un singur punct pe ordinea de zi, si anume actul normativ mai sus mentionat. Acest proiect de HCL era anuntat si pentru sedinta ordinara de ieri. Cu toate acestea, consilieri "aliati" au preferat sa discute "punctul fierbinte" intr-o sedinta extraordinara pentru ca in acest fel primarul nu-l mai putea retrage de pe ordinea de zi daca nu-i convenea vreo modificare propusa de consilieri, asa cum se mai intamplase. Proiectul prezentat de "aliati" la sedinta de joi nu continea articolul in care se mentiona ca directorii societatilor din subordinea CL sa aiba studii superioare si sa dea concurs pentru ocuparea postului. Pe langa acest articol, mai lipsea si un alineat in care se mentiona ca membrii CL nu pot detine functii de conducere la institutiile din subordinea Consiliului Judetului. In acest moment votul pesedistilor s-a dovedit mai important ca niciodata. In sedinta de marti, proiectul a fost respins si s-a hotarat negocierea formei regulamentului. Actul normativ in discutie nu putea trece decat cu votul a doua treimi din consilieri. Pesedistii au profitat din plin de situatia creata pentru a le aminti adversarilor politici ca PSD e formatiunea politica cu cele mai multe scaune de consilieri locali. Consilierul PSD Florin Paslaru chiar a afirmat, cu seriozitate, ca formatiunea pe care o reprezinta va lupta din rasputeri ca "adevarul sa triumfe". Chiar daca declaratia e cel putin penibila, nu o vom comenta acum. Negocierile pentru iesirea din criza s-au purtat miercuri. Dumitru Nicolae a iesit victorios. In urma discutiilor s-a hotarat ca prevederile celebrului "articol 30" sa ramana in actul normativ. In schimb, consilierii umanisti vor avea voie sa fie directori la institutii din subordinea Consiliului Judetului. Dupa aceasta ultima batalie dusa pe frontul politic, se poate spune ca primarul Dumitru Nicolae a devenit mai puternic ca niciodata. Daca nu vor avea loc surprize, directori precum Ion Stefan de la Apa-Canal, vor avea zile negre din acest moment. Cu siguranta, edilul sef nu a uitat modul in care a fost tratat de umanist dupa ce acesta s-a instalat in fotoliul de sef.