Solicitarea premierului Calin Popescu-Tariceanu de a limita bugetul alocat Camerei Deputatilor si Senatului la acelasi nivel inregistrat in acest an i-a infuriat pe parlamentari. Premierul si-a gasit totusi un aliat neasteptat - PSD.
Propunerea premierului Tariceanu a fost contestata chiar si de parlamentari din Coalitie. Cu toate acestea, deputatii au acceptat ieri sa retrimita la Biroul Permanent proiectul de buget al acestei Camere a Parlamentului, dupa ce presedintele Comisiei de buget-finante, Mihai Tanasescu, a propus plenului aprobarea unui buget diminuat cu 128,1 milioane de lei noi. „Intelegem ca este nevoie de solidaritate, sa participam la efortul pentru reconstructia tarii si de aceea propunem aprobarea bugetului institutiei cu diminuarea respectiva“, a spus Tanasescu.
Parlamentarii au acceptat propunerea cu destula reticenta. Deputatul PD Cristian Radulescu a spus ca ar fi necesara retrimiterea proiectului de buget la comisia de specialitate, in timp ce colegul sau de partid Valeriu Tabara a apreciat ca trebuie amanata votarea bugetului. Deputatul PSD Miron Mitrea s-a aratat surprins de atitudinea reprezentantilor Puterii, afirmand ca proiectul de buget prezentat a fost votat in Biroul Permanent de catre toti liderii de grupuri parlamentare. „Acum, ne ascundem dupa degete. Intoarcem proiectul la Biroul Permanent, ca sa nu renuntam la masini, la calculatoare, ci eventual doar la intretinerea cladirii. Deci sa facem praf cladirea pentru a ne pastra noi avantajele“, a spus Mitrea.
Liberalul Grigore Craciunescu nu s-a putut abtine sa nu recomande o eventuala schimbare a autoturismelor Camerei cu cele ale ministrilor, pentru ca, a spus el, in masinile deputatilor ploua si se deschid usile in mers.
Si la Senat, propunere premierului a starnit reactii diverse. „Guvernul, totdeauna, trebuie sa fie zgarcit. Toata aventura cu cota unica a fost o aventura care i-a favorizat pe cei cu venituri mari, dar a pereclitat intrarile la buget“, a spus Ion Iliescu, liderul grupului senatorial PSD. Paul Pacuraru, senator PNL, nu s-a aratat incantat de reducerea bugetului. „Nu cred ca Senatul isi poate permite sa nu-si achite facturile. Cheltuielile cele mai mari sunt cele fixe - chirie, electricitate. Integral, nu se poate pune in practica cererea primului-ministru“, a declarat Pacuraru.