PSD a reusit sa se umple de ridicol dupa ce mult trambitata initiativa de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu a murit inainte de a se naste. Astfel, desi au reusit sa stranga la un moment dat semnaturile suficiente pentru a initia o motiune parlamentara in acest sens, PSD s-a vazut parasit de sprijinul Partidului Conservator, care a anuntat ca nu va semna pentru suspendarea lui Basescu intrucat nu a identificat nici o baza legala a acestui demers. Mai mult, pentru ca ridicolul sa fie complet, insusi PSD si-a pus specialistii la treaba pentru a gasi o chichita legislativa care sa-i justifice cererea de suspendare din functie a presedintelui. Desi este mai mult decat evident ca suspendarea lui Basescu este un proiect ratat, pozitia liberalilor se lasa inca asteptata, spre nemultumirea democratilor. Emil Boc, presedintele PD, i-a atentionat pe colegii liberali ca daca se vor alatura PSD si PRM in demersul pentru suspendarea presedintelui, Alianta se va rupe, iar PD va iesi de la guvernare.
PSD a ajuns in situatia paradoxala de a fi adunat suficiente semnaturi pentru initierea procedurii de suspendare a presedintelui Traian Basescu, dar aceasta motiune va pica in Parlament, intrucat nu mai au suficiente voturi pentru aproabare ei. Si asta dupa ce PC si-a reconfirmat, pentru cei care nu au aflat inca, statutul de "solutia imorala", anuntand PSD ca nu va mai sustine suspendarea sefului statului deoarece nu vede nici o baza juridica a acestui demers. Reamintim ca PC se afla totusi printre initiatorii acestei proceduri, alaturi de PSD si PRM. Conservatorii au anuntat ieri ca pregatesc o actiune proprie pentru suspendarea lui Basescu. In aceste conditii, daca va trece de Curtea Constitutionala, cea care va analiza legalitatea cererii de suspendare a presedintelui Romaniei din funtie, demersul PSD va mai fi sprijinit doar de PRM. Cu toate ca episodul in sine nu mai este de natura a crea emotii democratilor, sicanele liberalilor, care se prefac nehotarati, l-a iritat pe liderul PD, Emil Boc. Acesta a reactionat la mesajele duplicitare ale PNL, care anunta ieri ca va discuta propunerea PSD privind suspendarea lui Basescu si va avea in cateva zile o pozitie oficiala. Asta desi a recunoscut din start ca nu se poate situa de aceeasi parte cu PSD, fapt care confirma ipoteza potrivit careia PNL se joaca doar putin cu nervii PD-ului. "Trebuie sa vedem documentul PSD, sa ne arate daca este argumentat", a anuntat ieri Varujan Vosganian. El a mentionat ca PNL va trebui sa cerceteze daca actiunea PSD de suspendare a presedintelui este facuta ca PSD sa castige electorat sau este o actiune argumentata.

Cezar Preda: "Nu e corect, moral si cinstit ca PD sa guverneze fara PNL sau ca PNL sa fie la putere fara PD"

Cu toate acestea, este mai mult ca sigur ca PNL va anunta zilele acestea ca nu va sustine demersul PSD, profitand de moment doar pentru a mai savura cu sadismul specific unor personaje precum Leonard Orban agitatia "aliatilor" din PD. "Vom vota pentru suspendarea presedintelui daca acesta va continua politica sa din ultimii doi ani", a spus Orban, fara sa zica de fapt nimic. Acest lucru pare a nu fi pe placul democratilor, Emil Boc anuntand ca Alianta "nu se mai justifica" daca PNL se va alia PSD-ului in demersurile sale de suspendare a presedintelui, iar chestiunea guvernarii va deveni "problematica". Totodata, Boc a declarat ca initiativa de suspendare a presedintelui "se va intoarce ca un bumerang impotriva PSD". Acest lucru pare chiar sa se intample, tinand cont de imaginea foarte sifonata a PSD dupa esuarea unui demers anuntat cu surle si trambite. Nici vicepresedintele PD Cezar Preda nu i-a iertat pe liberali, sustinand ca jocul acestora este un santaj pe fata la adresa PD doar pentru cateva locuri in plus pe listele comune ale Aliantei de la alegerile europarlamentare. Cu toate acestea, Preda a recunoscut ca "nu e corect, moral si cinstit ca PD sa guverneze fara PNL sau ca PNL sa fie la putere fara PD". La randul sau, ministrul democrat al Apararii, Sorin Frunzaverde, a declarat ca situatia tensionata din Alianta se va rezolva in urmatoarele cateva zile, ca o recomandare probabil pentru liberalii care se intalnesc la Sinaia sa discute pe tema suspendarii presedintelui Basescu.