PSD propune, prin programul de guvernare o structura de Guvern cu 13 ministere si patru ministri delegati. Liderii partidului au discutat, in aceasta dimineata, strategia de guvernare cu sefii departamentelor de specialitate, urmand ca forma finala a acestuia sa fie prezentata la Congresul PSD din 16 octombrie.
Structura de Guvern pe care o propune PSD prin programul de guvernare contine 13 ministere, patru ministri delegati, printre care unul pentru relatia cu Parlamentul, unul pentru Turism si unul pentru gestionarea fondurilor europene.
Programul de guvernare propune o impozitare progresiva in trei trepte: 14% pentru veniturile intre 1.000 si 2.000 lei, 18% pentru veniturile intre 2.000 de lei si 4.000 de lei si 22% pentru veniturile ce depasesc 4.000 de lei.
Cele trei cote de impozitare figureaza deocamdata ca propunere a departamentelor de specialitate, acestea putand fi, potrivit surselor citate, modificate in urma discutiilor cu organizatiile judetene, in sensul majorarii cotelor de impozitare la 16, 20, respectiv 25%.
"Vrem ca acest program sa fie unul credibil, sa reprezinte o viziune pentru o perioada mai lunga. Avem trei obiective majoare, sa realizam o radiografie cat mai clara a momentului, sa construim o viziune bazata pe valorile asumate si sa aducem un pachet larg de solutii la problemele pe care le presupune guvernarea. Structura de ministere este un mod de a organiza materialul nostru pe solutii. Sunt domeniile noastre de prioritate", a declarat Adrian Nastase, presedintele Consiliului National al PSD.
Presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, a precizat ca structura pe ministere nu este inca "batuta in cuie", insa acestea vizeaza domeniile de activitate principale: Finante-Economie; Agricultura si Dezvoltare Rurala; Munca si Protectie Sociala; Sanatate si Familie; Educatie-Cercetare, Tineret si Sport; Industrie, Turism si Mediu de Afaceri; Mediu, Ape si Paduri; Infrastructura si Constructii; Afaceri Externe; Justitie; Aparare; Cultura, culte si minoritati. De remarcat ca ministerul principal in viziunea pesedistilor cumuleaza Administratia si Internele cu Dezvoltarea Regionala.
"Dupa ce omoram ursul, hotaram ce facem cu pielea lui", a spus presedintele PSD, Victor Ponta in aceasta dimineata. El a refuzat sa comenteze si declaratia lui Crin Antonescu care a spus ca nu este de acord cu participarea PNL la un guvern condus o membru PSD dupa caderea Guvernului Boc. Spre deosebire de PNL care si-a prezentat in urma cu doua saptamani guvernul din umbra, PSD nu a nominalizat nicio persoana care ar urma sa conduca unul dintre cele 13 ministere.
La jumatatea lunii septembrie si PNL a prezentat un guvern din umbra. Acesta este un proiect al lui Crin Antonescu care a spus ca acest cabinet alternativ este valabil pentru prima ocazie in care PNL accede la guvernare. "Guvernul din umbra" al PNL are 11 ministere si este condus de Crin Antonescu din pozitia de premier. Printre cei desemnati pentru aceste portofolii se numara Teodor Meleşcanu, Andrei Marga, Mariana Campeanu, Victor Paul Dobre, Mircea Diaconu, Eduard Helvig. Marii absenti ai guvernului Antonescu sunt, insa, Varujan Vosganian si Calin Popescu Tariceanu.
Ministrul Finantelor si Economiei si vicepremier este propus Claudiu Doltu. Un alt vicepremier, totodata ministrul Educatiei si Cercetarii, este propus Andrei Marga. Ceilalti ministeriabili sunt: la Ministerul Afacerilor Externe - Teodor Meleşcanu, la Ministerul Apararii Naţionale - Corneliu Dobritoiu, la Ministerul Muncii, Protectiei sociale si familiei este propusa Mariana Campeanu. Ca ministrul al Sanatatii este propus Victor Voicu, la Administratie si Interne - Victor Paul Dobre. Pentru Ministerul Justitiei propunerea liberalilor este Radu Catana.
In viziunea liberalilor, ministerul Infrastructurii Nationale va concentra minsterul Dezvoltarii regionale, Transporturilor si telecomunicatiilor, iar pentru acest post e propus Edward Helvig. Pentru ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale candidat este Aurelian Penescu, iar propunerea pentru Ministerul Culturii, Patrimoniului si Identitatii Nationale este Mircea Diaconu.