In timp ce premierul Calin Popescu-Tariceanu semna noi decizii de eliberare din functie a unor secretari de stat PD, reprezentantii PSD si PNL le cer democratilor si retragerea de la conducerea serviciilor descentralizate din teritoriu. In acelasi timp, PC ameninta cu reevaluarea democratilor aflati pe aceste posturi.

Vicepresedintele PSD Ilie Sarbu a declarat ieri ca, daca au iesit de la guvernare, democratii ar trebui sa paraseasca si in judete posturile de conducere, precizand ca PSD nu are nicio intelegere cu PNL.
"Democratii au facut doar un prim pas pentru iesirea de la Guvernare. In teritoriu, toti oamenii din deconcetrate, care au ajuns acolo inlocuindu-i pe ai nostri, ar trebui sa faca pasul inapoi. Le cerem sa faca acest lucru, desi stim ca e vorba, la nivelul intregii tari, de aproximatv 3.000 de oameni care ar trebui sa-si gaseasca de lucru", a declarat vicepresedintele PSD. Declaratia lui Ilie Sarbu a venit la aproximativ jumatate de ora de la o declaratie similara a ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu, desi cei doi au negat ca exista vreo intelegere intre PNL si PSD. Vicepresedintele PNL Adrian Iorgulescu a declarat ca sefii institutiilor descentralizate care au castigat posturi sustinuti de PD ar trebui sa se retraga. "Asa cum au procedat la nivel central cu secretarii de stat, asa sa procedeze si la nivel local, la toate institutiile care au generat posturi pentru PD. In unele cazuri e vorba de functionari publici, nu putem incalca legea, dar aici intervine onoarea. Daca ei stiu ca au fost sustinuti de PD, ar fi bine sa faca pasul inapoi", a declarat Iorgulescu. El nu a putut preciza daca PNL are masuri pentru inlaturarea democratilor din fruntea serviciilor descentralizare, dar a avertizat ca s-ar putea gasi solutii. "Daca nu o vor face ei, o sa ne gandim la ce avem de facut", a spus Iorgulescu.

Conservatorii avertizeaza: "Concursuri masluite"

De asemenea, vicepresedintele PC Petru Calian cere reevaluarea tuturor sefilor serviciilor deconcentrate membri ai PD, acuzand existenta unor concursuri masluite pentru ocuparea acestor posturi. Calian a declarat ieri ca acest demers este dictat de faptul ca "PD nu se hotaraste sa iasa de tot de la guvernare, de sus si pana jos".
"Ei vor sa-si pastreze foarte multe functii pentru membrii lor de partid, ceea ce nu este corect. Ar fi doua variante: daca mergem pe cutuma existenta, toti ar trebui sa demisioneze, iar daca discutam varianta domnului Boc, legata de faptul ca functionarii cu functii de conducere au dat concurs, atunci este necesara reevalurea lor pentru ca toate numirile s-au facut pe criterii politice, iar concursurile au fost oarecum masluite", a afirmat deputatul conservator. El cere sa nu se inventeze acum varianta concursului, care a fost una formala.