Organizatia judeteana PSD a contestat luni alegerile organizate in localitatea Colonesti din Olt, invocand frauda electorala. Biroul Electoral Judetean a solutionat ieri contestatia.

Contestatia depusa luni de PSD Olt a fost respinsa ieri de Biroul Electoral Judetean (BEJ). Contestatarii au sesizat membrii BEJ in legatura cu faptul ca pe listele electorale aferente sectiilor de votare din Colonesti au fost strecurate si persoane care nu domiciliaza pe raza localitatii. "Luni, la ora 10.15, a fost inregistrata contestatia depusa de PSD Olt. Ei au invocat frauda electorala,  motivand ca pe listele electorale au fost trecute 12 persoane care nu aveau domiciliul pe raza localitatii", a spus loctiitorul presedintelui BEJ, judecatorul Alexandru Hertoiu.

Contestatie respinsa cu majoritate de voturi

Potrivit legii, in cazurile in care este invocata frauda electorala, cei care aduc acuzatii trebuie sa prezinte si dovezi. "În cazul in care un partid politic cere anularea alegerilor, invocand frauda electorala, trebuie sa vina si cu acte doveditoare", a mai precizat Hertoiu. În art. 37, punctul (1), litera h, din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale este prevazut clar faptul ca BEJ "solutioneaza sesizarile privitoare la frauda electorala, putand dispune anularea alegerilor dintr-o circumscriptie electorala in cazul in care constata, pe baza probelor administrate, ca votarea si stabilirea rezultatului alegerilor au avut loc prin fraude de natura a modifica atribuirea mandatelor... În astfel de cazuri, dispune repetarea scrutinului". De asemenea, in cuprinsul aceluiasi articol, la punctul (3), se mai arata: "În cazul unei fraude electorale, cererea de anulare a alegerilor trebuie motivata si insotita de dovezile pe care se intemeiaza".  
Cei 11 membri ai BEJ, presedintele Silviu Oancea, loctiitorul Alexandru Hertoiu, precum si cei noua reprezentanti ai partidelor politice parlamentare au judecat ieri dupa-amiaza contestatia. "Avand in vedere faptul ca PSD Olt nu a depus nici dovezi legate de aspectul semnalat, precum si faptul ca toate cele 12 voturi nu ar fi influentat in vreun fel atribuirea mandatului de primar, contestatia a fost respinsa cu majoritate de voturi", a mai spus judecatorul.
Marian Radulescu, candidatul PD-L pentru Primaria Colonesti, a obtinut 1.093 de voturi, urmatorul clasat fiind candidatul PSD, care a obtinut numai 314.