PSD ia in calcul posibilitatea sa voteze de partea Guvernului Tariceanu, in cazul declansarii procedurii privind alegerile anticipate, care prevede, in faza initiala, retragerea increderii in plenul Parlamentului.
“Pana in martie-aprilie 2006 Guvernul Tariceanu sau orice guvern al Aliantei PNL-PD va functiona, chiar daca va fi minoritar“, au precizat surse din partid citate de Agentia Mediafax.
Aceleasi surse sustin ca atat Ion Iliescu, cat si Adrian Nastase sunt impotriva alegerilor anticipate, deoarece urmeaza Congresul PSD la inceputul lui februarie, cand vor fi alese noile foruri de conducere si apoi reorganizarea si intarirea partidului, proces care ar putea dura circa un an.
In plus, atat PNL, cat si PD isi vor convoca forurile de conducere pentru alegerea presedintilor, analisti din PSD apreciind ca nici liberalii si nici democratii nu vor insista imediat pentru alegeri anticipate.
In forul legislativ, unii parlamentari PSD ar putea opta, la votul secret cu bile, in favoarea Guvernului Tariceanu, in cazul unei motiuni de cenzura introdusa chiar de PSD, care isi va face totusi propaganda la dezbaterea motiunii.

Un vot pentru Alianta

Strategia PSD mai ia in calcul si posibilitatea ca intregul Cabinet Tariceanu sa-si dea demisia. In acest caz, PSD il va critica pentru ca nu a fost in stare sa gestioneze treburile tarii, dar timp de un an PSD nu va incerca sa revina la guvernare, ci ar putea vota in favoarea investirii unui Executiv al Aliantei PNL-PD, chiar minoritar. Chiar daca un prim guvern al Aliantei PNL-PD va fi respins de Parlament, PSD va incerca ca un al doilea Executiv sa treaca de forul legislativ. In ceea ce priveste declansarea procedurilor de inlocuire a presedintilor Camerelor Parlamentului, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase, PSD le va putea bloca usor, avand in vedere ca sunt greoaie si nu pot fi modificate simplu.
Un rol important l-ar putea juca aici si PUR, care s-a angajat ca nu-si va schimba votul dat la desemnarea lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu. De altfel, atat timp cat va fi ocupat cu reorganizarea, PSD intentioneaza sa blocheze sau sa tergiverseze in Parlament initiativele Guvernului.