In cateva zile, cele trei mari partide care s-au impus in alegerile locale din Constanta vor trebui sa-si desemneze consilierii judeteni si locali care ii vor reprezenta in urmatorii 4 ani. Deocamdata, nu se cunoaste cu exactitate cate mandate a revenit fiecarei formatiuni, dar, in mare, lucrurile stau in felul urmator: la Consiliul Local Constanta, Partidul Social Democrat va avea 19 consilieri (ultimele rezultate partiale creditandu-l cu 50,6%), Partidul Democrat Liberal 5 sau 6 (cu 17,03%), in timp ce Partidul National Liberal va fi reprezentat de 3 sau 4 consilieri (la un scor de 10,73%%); la Consiliul Judetean, PSD va avea 19 sau 20 de consilieri (corespunzator unui scor provizoriu de 50,6%), PD-L va fi reprezentat de 9 sau 10 consilieri (cu 20,7%), in timp ce PNL va avea 6 sau 7 alesi judeteni (avand 15%). Din cate am aflat pana acum, nici unul dintre parlamentarii deveniti deja si consilieri locali sau judeteni nu va pastra postul, urmand sa se retraga de pe liste. De asemenea, primarii care si-au reconfirmat mandatele se vor retrage si ei de pe liste, ramanand in discutie edilii iesiti deja consilieri judeteni, dar care se lupta si in turul 2 pentru orasele lor.
Lista PD-L pentru Consiliul Local Constanta este deschisa de senatorul Dorel Onaca, avocatul Ion Popescu si deputatul Mircea Iustian. Acestia sunt in acest moment consilieri locali, dar nici unul nu-si va pastra functia, dupa cum ne-au declarat chiar ei. Onaca si Iustian se intorc in Parlament, in timp ce Ion Popescu a ales sa fie consilier judetean, el deschizand, de altfel, lista PD-L pentru Consiliul Judetean. Pe de alta parte, decanul Baroului de Avocati Constanta este tentat sa candideze la toamna pentru un post de parlamentar. Fara Onaca, Popescu si Iustian, cei 5 sau 6 consilieri locali ai PD-L vor fi urmatorii: Narciz Amza, Madalina Popa, Danut Moisoiu, Catalin Gabriel Filisan, Florin Gheorghe, iar in eventualitatea in care vor fi 6 mandate va deveni consilier local si Mircea Banias. Narciz Amza este vicepresedinte a PD-L Constanta, fost director general al Inspectoratului Scolar, o femeie foarte energica si apreciata de toti cei care o cunosc si, in paranteza fie spus, fina lui Traian Basescu. Democrat-liberalii au demonstrat cel mai mare respect pentru femei, dovada fiind faptul ca cel de-al doilea consilier local este Madalina Popa, reprezentanta a tineretului PD-L. Urmatorul consilier local al PD-L este probabil si cel mai experimentat din toti si anume Danut Moisoiu. Presedinte executiv al organizatiei municipale Constanta a PD-L, Moisoiu isi pastreaza astfel mandatul de ales local. Urmatorul pe lista este Catalin Gabriel Filisan, avocat de meserie si vicepresedinte al organizatiei judetene a PD-L. Un alt consilier local al democrat-liberalilor este Florin Gheorghe, reprezentant al tineretului PD-L. Daca partidul va mai primi un mandat in urma redistribuirii voturilor acordate formatiunilor care nu au acces in Consiliul Local Constanta, lista consilierilor PD-L va fi incheiata de Mircea Banias, un alt om foarte experimentat, navigator si fost director general al Portului. De remarcat, in cazul consilierilor PD-L, ca s-a mizat pe politicieni foarte tineri, s-a acordat incredere sporita femeilor, pastrandu-se in acelasi timp oamenii cei mai experimentati.
Popescu ar putea ramane in Consiliul Judetean pentru a-l supraveghea pe Constantinescu

La Consiliul Judetean, situatia este departe de a fi clara. In primul rand, nu se poate sti inca numarul de mandate atribuite PD-L, dar acesta ar putea varia intre 8 si 10. Primul pe lista, avocatul Ion Popescu, va ramane aproape sigur consilier judetean, pentru a-l supraveghea indeaproape pe fostul sau adversar in competitia pentru presedintia Consiliului Judetean si anume Nicusor Constantinescu. Al doilea pe lista este senatorul Dorel Onaca, dar acesta ne-a declarat ca se va retrage pentru a lasa locul celor din spatele sau. Al treilea este Zanfir Iorgus, primarul Mangaliei fiind angrenat acum in lupta pentru turul 2, motiv pentru care nu putem spune daca va ramane sau nu consilier judetean. Situatia devine interesanta la pozitia a patra, ocupata de Dumitru Moinescu; acesta a pierdut fara drept de apel Primaria Medgidia si in mod normal ar trebui sa ocupe functia de consilier judetean. La fel de neclare sunt lucrurile si in cazul lui Tudorel Calapod, care se bate la Navodari in turul 2 pentru inca un mandat de primar. Cu Florin Mitroi si Mugur Mitrana, urmatorii pe lista, problema e rezolvata, stampilata si expediata, cei doi castigand inca un mandat de primar in localitatile lor cu scoruri mai mari decat in Epoca de Aur, de peste 85%. Asa se face ca acestia, desi consilieri judeteni in functie, se vor retrage pentru urmatorii. La fel va face si deputatul Mircea Iustian, astfel incat consilieri judeteni propriu-zisi vor fi Ionel Manafu, Florian Constantin, Mihai Petre, Gheorghita Corbu, Iancu Stavrositu, Adrian Gheorghita Gelu, Cristina Branzoi si Gheorghe Sutu, cu precizarea ca situatia ultimilor depinde de rezultatele pe care le vor obtine in turul 2 primarii Iorgus si Calapod.

PNL mizeaza pe nume grele

In cazul PNL, lucrurile se rezolva foarte repede, din motive clare: liberalii nu au decat 3 mandate de consilieri locali la Constanta si probabil 6 la Consiliul Judetean. La municipiu, primii trei pe lista vor fi si singurii alesi locali ai PNL: Victor Manea (fost consilier judetean, candidat la Primaria Constanta), Constantin Matei (directorul general al APC Constanta) si Ovidiu Cupsa (directorul general al Administratiei Canalelor Navigabile). Dupa cum se vede, liberalii s-au ferit de experimente si au mers pe mana numelor grele din partid. Interesant este aici faptul ca, din cauza scorului electoral relativ mic, de circa 10%, liberalii nu-l vor mai avea in Consiliul Local Constanta pe cunoscutul Aurel Butnaru.
Lista PNL pentru CJC, intesata de fosti si actuali primari

La Consiliul Judetean, situatia este incerta, dar PNL ar trebui sa primeasca minim 6 mandate de consilieri, pentru cele 15% obtinute in alegeri. Primul de pe lista, deputatul Gheorghe Dragomir, ne-a declarat ca se va retrage, astfel incat primul consilier judetean al liberalilor a devenit Mihai Lupu, directorul general al Oil Terminal. Al doilea consilier este Doina Carp, urmata de Gabriel Monea si Adrian Bratu. Urmatorul pe lista este Gheorghe Hansa, dar acesta este angrenat intr-o batalie electorala pentru Primaria Cernavoda, astfel incat nu se stie ce se va intampla cu postul sau de ales judetean. Nu este cazul lui Gheorghe Grameni, care a redevenit deja primar, asa ca se va retrage pentru a-i lasa locul lui Viorel Ciutureanu. La fel vor face si urmatorii clasati, Ioan Herdean (primar la Istria) si Marian Galbinasu (primar la Corbu), care ii vor lasa locul unui de acum fost primar, Ion Soare. Daca PNL va primi mai mult de 6 mandate, urmatorii clasati pe lista - primarii Lucian Blaj, Ion Oprea - se vor retrage si vor lasa in fata pe Ioan Roman, pe fostul consilier local Victor Radulescu, Danut Zepa Antonoaia (important om de afaceri, directorul CTV) si Eugen Silaghi.

PSD se fereste de miscari bruste

Pentru cele 19 mandate de consilieri locali ai municipiului Constanta, PSD nu a pregatit nici o surpriza, cu exceptia fiului rectorului de la Universitatea "Andrei Saguna". Dupa cum e si normal si in eventualitatea in care actualii viceprimari raman pe posturile lor, primii trei de pe lista- Radu Mazare, Gabi Stan si Nicolae Nemirschi - se retrag. Asta inseamna ca viitori consilieri locali ai PSD in mandatul 2008- 2012 vor fi fostii consilieri locali PSD din mandatul 2004- 2008: Nicolae Moga, Gabriel Valentin Parvulescu, Nurhan Ali (director HCM Constanta), Felix Stroe (director RAJA), Temur Ibraim, George Daniel Papari (prima noutate a PSD), Antonella Marinescu, Decebal Fagadau (director la Muzeul Stiintelor Naturii), Mircea Dobre, Gheorghe Stoica, Raducu Popescu (aflat in conducerea RADET), Ionut Corneliu Pripisi (angajat al Primariei Constanta), George Gabriel Visan, Ecaterina Prodan, Paula Cioceanu (presedinta ONG-ului "Fair Play"), Nicolae Bileca, Daniel Georgescu, Mihalache Musat, Vasile Chirondojan (patron CS Cleopatra), Ion Ciobanu si Carmen Onciu, cu precizarea ca ultimii doi nu au sanse reale de a deveni consilieri.

Crivineanu s-ar putea consola cu fotoliul de consilier judetean

La fel stau lucrurile si in cazul consilierilor judeteni, printre care nu si-a facut locul nici o surpriza. Astfel, dupa ce dam deoparte capii de lista- Radu Mazare (primar Constanta), Nicusor Constantinescu (presedinte CJ Constanta), Mariana Gaju (primar Cumpana), Gheorghe Frigioi (primar Crucea), Valer Iosif Muresan (primar Mihail Kogalniceanu), Alexandru Mazare (deputat) - putem afla si numele viitorilor consilieri judeteni ai PSD. Surprinzator, unul dintre ei este Nicolae Crivineanu, cel care tocmai a pierdut Primaria Murfatlar. Urmatorii sunt Cristian Darie (vicepresedinte CJC), Cristina Dumitrache (fiica lui Ion Dumitrache si fosta candidata la europarlamentare, va fi colega de consiliu cu tatal sau), Radu Babus (director in Primaria Constanta), Cristinel Dragomir (director in CJC), Ioan Marcus, Dumitru Florea, Dumitru Manole, Ion Dumitrache, Nicolae Dospinescu, Mihai Pariza, Nicolae Peride, Petrica Munteanu, Cornelia Beres, Elena Ioana, Atanasie Teodorescu, Maria Magiru, Fedbi Osman, Gheorghe Mihaiesi si Paul Bocanete.