Ultimele conferinte judetene, care au marcat incheierea alegerilor interne in PSD, au confirmat ca procesul de innoire a partidului nu prea a existat, lucru evidentiat si de o statistica prezentata ieri de vicepresedintele Doru Ioan Taracila. Nu este exclus ca, in aceste conditii, sa apara la Congresul PSD o lista de propuneri de schimbari la varful partidului, dupa cum a anuntat un alt vicepresedinte, Mircea Geoana.
Spre sfarsitul saptamanii trecute, vicepresedintele PSD Mircea Geoana avertizase, la Radio MIX, ca, “daca se va ajunge la concluzia ca congresul risca sa nu dea nici un semnal credibil de innoire si de modernizare, atunci se va veni cu propuneri de schimbare de sus pana jos“, fara a nominaliza persoanele.
La incheierea ciclului de alegeri in functiile de conducere ale organizatiilor judetene ale PSD, innoirea mult promisa de liderii marcanti ai partidului s-a lasat asteptata. Practic, majoritatea delegatilor la congresul de joi va miza tot pe aceleasi persoane care ocupa de atatia ani functii de conducere in PSD la nivel central, cu sau fara rezultate politice si electorale notabile. Mentinerea celor mai multi “baroni“ in functii le da astfel apa la moara celor care s-au aratat extrem de nemultumiti de ceea ce se intampla in partid in ultimul timp, printre care Mircea Geoana si Sorin Oprescu, acestia anuntandu-si direct sau indirect contracandidatura impotriva lui Ion Iliescu la sefia PSD, respectiv impotriva lui Adrian Nastase la presedintia executiva.

Innoire la sfert

Vicepresedintele PSD, senatorul Doru Ioan Taracila, a afirmat ieri, dupa ultima sedinta a Delegatiei Permanente a partidului in structura sa actuala, ca alegerile la nivel judetean in PSD au aratat ca sunt sapte presedinti noi din 42. De asemenea, cinci presedinti care au fost alesi au detinut interimar aceste functii, iar patru au mai fost alesi in fruntea organizatiilor judetene in anii trecuti.
Doru Ioan Taracila spune ca un anumit grad important de innoire a existat la nivelul Delegatiilor Permanente si al Consiliilor judetene ale partidului, respectiv de 25%-30%.

Corlatean vrea sa fie vicepresedinte

Purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, a anuntat ca isi va depune candidatura pentru o functie de vicepresedinte in partid. Pana ieri la pranz isi mai depusesera candidatura pentru functiiile de vicepresedinte Ioan Mircea Pascu si Valer Dorneanu. Corlatean a declarat ca va candida deoarece este nevoie ca partidului sa i se dezlipeasca anumite etichete care au fost puse de-a lungul timpului, “pe buna dreptate sau in mod eronat“, iar intrarea unor tineri in competitia interna va duce la redobandirea credibilitatii acestei formatiuni politice. El a afirmat ca nu este preocupat de functii sau demnitati, insa este necesar, in opinia sa, continuarea procesului de modernizare si de reimprospatare a conducerii PSD. De asemenea, Corlatean a spus ca in momentul congresului isi va depune si mandatul de purtator de cuvant al PSD.

FOTO: Doru Ioan Taracila, un lider care a innoit doar propriul mandat