Partidul Social-Democrat a luat decizia de a forma un grup pentru apararea drepturilor cetatenesti ca urmare a deciziilor recente ale actualei Puteri de a-i demite pe acei functionari publici numiti de PSD. Grupul va functiona in cadrul Departamentului Juridic al PSD.
Deputatul PSD Eugen Bejinariu a declarat ca social-democratii au primit in ultimul timp “un numar ingrijorator de sesizari privind abuzuri ale actualei Puteri asupra angajatilor din institutiile statului atat la nivel local, cat si central, care reflecta tendinta Coalitiei PNL-PD-UDMR-PUR de promovare a clientelei sale politice, cu incalcarea legilor in vigoare“. Eugen Bejinariu a precizat ca initiativa PSD este sustinuta de prevederile Legii nr. 188, conform careia este interzisa orice discriminare intre functionarii publici pe baza apartenentei politice.

Asistenta juridica gratuita

Din componenta grupului pentru apararea drepturilor cetatenesti vor face parte Ion Neagu, Valer Dorneanu, Cristian Diaconescu, Antonie Iorgovan, Gabriel Oprea, Eugen Bejinariu, Nicolae Serban. Misiunea grupului va consta in acordarea de asistenta juridica gratuita tuturor functionarilor care, indiferent de eventualele optiuni politice, “considera ca dupa alegerile din decembrie 2004 le-au fost incalcate drepturile“. Eugen Bejinariu a declarat ca PSD intentioneaza sa aduca toate cazurile semnalate in atentia Comisiilor pentru cercetarea abuzurilor din Parlament si sa sesizeze Consiliul Puterilor Locale si Regionale al Consiliului Europei si Comisia Europeana. In plus, PSD va cere tuturor organizatiilor sale locale sa ia masuri similare pentru apararea functionarilor demisi.
Bejinariu a explicat ca toti angajatii din institutiile descentralizate au fost angajati in urma unor concursuri de competenta si, ca atare, nu se poate vorbi despre politizarea administratiei. El a adaugat ca demiterea acestor persoane nu se poate face decat daca si-au incalcat competentele profesionale, si nu pe criterii politice.

Pesedizarea era legala

Atat Eugen Bejinariu, cat si purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, au precizat ca intentia Grupului nu este de a-i apara pe acei functionari care intr-adevar si-au incalcat prerogativele. Corlatean a mentionat ca orice afirmatie a unui functionar trebuie probata, dar ca PSD doreste ca, prin initiativa sa, sa descurajeze politizarea institutiilor statului.
Intrebati despre situatia de acum patru ani, cand PSD a venit la guvernare si a inlocuit aparatul functionaresc cu oameni loiali intereselor partidului, cei doi reprezentanti ai PSD au negat ca au avut loc actiuni de acest gen la un nivel organizat. Ei au precizat ca au mai existat si atunci astfel de cazuri, insa ele au fost izolate si s-au solutionat in instanta. In plus, Eugen Bejinariu si Titus Corlatean au argumentat ca in 2000 nu existau prevederile legale din prezent. Cei doi au vorbit despre propriile lor cazuri, cand au ajuns in posturi de conducere acum patru ani si nu au dat afara personalul deja angajat in acel moment.

Pregatiri de lupta

Purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, a declarat ieri ca Adrian Nastase a avut o intalnire cu grupurile de monitorizare si de reactie rapida din cadrul PSD. Aceste organisme au rolul de a urmari si de a sanctiona, cand este cazul, deciziile guvernamentale si sunt formate atat din parlamentari, cat si din specialisti pe diverse domenii ai partidului. Corlatean a anuntat ca foarte curand vor fi anuntate si persoanele de contact pentru fiecare domeniu monitorizat.
Organizatia PSD din Capitala urmeaza sa-si desemneze rapid, pe criterii clar stabilite, candidatul pentru Primaria Capitalei, care va fi din interiorul filialei. Surse din interiorul PSD ne-au declarat ieri ca ar putea fi desemnat pentru candidatura Sorin Oprescu.

Desemnarea candidatului pentru Capitala se lasa asteptata

Presedintele PSD Adrian Nastase a declarat, dupa sedinta Biroului Executiv municipal de miercuri seara, ca organizatia Bucuresti si-a exprimat “un sprijin foarte puternic“ pentru liderii partidului si pentru seful filialei, Dan Ioan Popescu. El a adaugat ca mesajul comun al sau si al lui Ion Iliescu este de unitate si responsabilitate. Nastase a precizat ca si la PSD Bucuresti va fi activata in zilele urmatoare Delegatia Permanenta.

Iliescu, simplu observator

La sedinta Biroului Executiv municipal a participat si fostul lider al partidului, Ion Iliescu. Dupa intrunire, Iliescu a declarat presei, destul de iritat, ca nu a venit in PSD sa ia locul cuiva. “Nu am venit in partid sa dau pe cineva afara, sa-i iau locul si nu se pune aceasta problema. Eu vad ca ceea ce intereseaza presa si pe unii care se agita este 'care este soarta lui Iliescu si a lui Nastase'. Am avut loc impreuna si am colaborat in toate fazele de evolutie ale acestui partid, ca suntem impreuna din 1990. Nu avem dificultati sa lucram impreuna, altii vor sa ne creeze probleme. Amandoi am pledat sa terminam cu asemenea abordare“, a spus Iliescu. El a precizat ca nu exista “oamenii lui Iliescu“ si “oamenii lui Nastase“. Iliescu si-a exprimat speranta ca va fi evitata situatia din 1997, soldata cu o sciziune, si a spus ca partidul are nevoie de discutii deschise si orice parere este binevenita, dar in interior, si nu “in piata publica“.
El a mai spus ca nu vrea sa se amestece “in nici un fel“ pana la sfarsitul lunii, cand are loc Biroul Executiv Central al PSD. “Nu vreau sa ma lansez in declaratii, comentarii. Inregistrez, numai iau nota de ce se petrece“, a declarat Iliescu.