Motiunea simpla pe tema gripei aviare a fost depusa si citita ieri dupa-amiaza in plenul Senatului de PSD, aceasta urmand a fi dezbatuta la sfarsitul saptamanii. Liberalii sustin insa ca sunt bine pregatiti pentru combaterea ofensivei social-democrate.
Initiatorii motiunii i-au cerut premierului Calin Popescu-Tariceanu sa-i demita neintarziat pe ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur, pe prefectii si directorii Directiilor Sanitar-Veterinare din judetele in care a aparut gripa aviara dupa mai 2006 si inlocuirea acestora cu specialisti ce nu sunt angajati pe criterii politice. De asemenea, PSD mai solicita: anchetarea urgenta de catre DNA a tuturor achizitiilor facute din bani publici, pentru echipamente si dezinfectanti utilizati in criza aviara; apelarea in cel mai scurt timp la specialisti internationali, cu experienta in gestionarea acestor crize, pentru eradicarea fenomenului; implicarea rapida si responsabila a Ministerului Sanatatii in prevenirea transmiterii la om a virusului gripei aviare; analizarea in proxima sedinta a Executivului a posibilitatii de interventie prin ajutor de stat in sectorul avicol, precum si in turism, ambele fiind intr-o profunda cadere din punct de vedere economic. In sfarsit, social-democratii considera ca trebuie luate masuri drastice fata de cei care comercializeaza carne de pasare infestata.

Presedintele, citat de social-democrati

"Dincolo de gafele, balbaielile si lipsa de profesionalism, poate cel mai bine a caracterizat situatia presedintele tarii, confirmand ceea ce noi am spus in repetate randuri: "interventia este necoordonata" sau "o aparenta de brambureala". Astfel si-a justificat demersul PSD, citandu-l pe presedintele Basescu. Semnatarii motiunii sustin ca situatia in Romania este cea mai dramatica din Europa, intrecand chiar situatia unor tari din Africa, unde raspandirea gripei a fost mai bine controlata.
Senatorii PSD il acuza pe ministrul Agriculturii: "De un an dl Flutur ne amageste la televizor, radio si in presa cu masuri si interventii, 'autofelicitandu-se' pentru modul cum institutiile de profil din subordine actioneaza pentru eradicarea gripei aviare", desi realitatea este cu totul alta. Initiatorii au contabilizat o sumedenie de greseli, cu implicatii economice grave, care au fost facute de Guvern, ministrul Agriculturii si Autoritatea sanitar-veterinara, in perioada in care au gestionat combaterea gripei aviare. Ei au amintit, printre altele, de actiunile de prevenire, care s-au facut in mod haotic, de pierderile de pana acum de aproape 1.000 de miliarde de lei, pierderile economice ale societatilor comerciale de peste 1.800 de miliarde de lei.

Aproape de falimentarea sectorului avicol

"Pe scurt, suntem foarte aproape de falimentarea si distrugerea totala a sectorului avicol din Romania", cred social-democratii.
Ei spun ca ministrul Gheorghe Flutur a alimentat zilnic frica de gripa aviara, colorand harta Romaniei si reasezand in fiecare zi focarele. "In partida cu dansul, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, s-a indragostit brusc de antigripalul Tamiflu sau poate 'Tamiflutur', care deja se vinde pe banda rulanta in farmacii cu 700.000 de lei vechi doza.
Isteria a fost atinsa atunci cand Nicolaescu a declarat - nici mai mult, nici mai putin - ca 'pandemia este inevitabila', si nu a facut intamplator acest lucru, adaugand ca 'este necesara achizitionarea a 500.000 de vaccinuri', desi in stoc se afla 70.000 si din ele s-a folosit o mica parte", se mai arata in motiune.