Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca liderii partidului vor initia joi consultari cu celelalte formatiuni din Opozitie interesate de sprijinirea demersului de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu. Liderul social-democrat a precizat ca specialistii juristi ai PSD nu au conturat inca o forma finala a sesizarii care trebuie depusa la Curtea Constitutionala in cadrul procedurii de suspendare din functie a presedintelui Basescu. Documentul va fi finalizat in cursul acestei saptamani, specialistii PSD asteptand eventuale contributii, din perspectiva argumentarii juridice, si din partea altor partide interesate. In prima instanta, sunt vizate ca partenere de dialog partidele din Opozitie PRM si PC, insa deocamdata conservatorii par sa dea inapoi, Voiculescu exprimandu-si anumite rezerve vizavi de argumentele invocate de social-democrati. In privinta unui posibil sprijin din partea liberalilor, liderul PSD a evitat sa se pronunte, apreciind ca o decizie in acest sens apartine exclusiv conducerii liberale.

"O sa scadem in sondaje... Eh, foarte bine, si care-i problema?"

In deplin consens cu presedintele Geoana, "bunicuta revigorata" a PSD nu pare prea interesat de un posibil impact negativ asupra PSD, cauzat de initierea procedurii de suspendare a presedintelui. ßi daca Geoana considera "sondajele ipotetice comentate la televiziune" ca fiind o "strategie ieftina", Ion Iliescu a fost si mai transant in afirmatii, apreciind ca, indiferent de potentialul impact negativ asupra partidului, PSD "trebuie sa-si asume acest risc". "O sa scadem in sondaje... Eh, foarte bine, si care-i problema? PSD-ul isi asuma acest risc - ca sa piarda. In ochii nu stiu cui, pentru ca eu nu cred in asemenea sondaje", a comentat Iliescu sondajul CURS, potrivit caruia toti cei care sustin suspendarea presedintelui vor pierde in plan electoral, deoarece numarul cetatenilor care nu sunt de acord cu acest demers este mai mare decat numarul celor care au incredere in Basescu. Potrivit lui Iliescu, demersul PSD este "o lectie de democratie, utila pentru presedinte, sa vada ca si el poate fi chemat la ordine, o lectie pentru Parlament, parlamentari, partide si cetateni. Trebuie sa se obisnuiasca toti cu regulile democratiei". Iliescu a precizat ca principalele cauze care i-au determinat pe cei din PSD sa inainteze acest demers de suspendare a presedintelui sunt neindeplinirea functiei de mediator si necolaborarea cu principale forte politice.

Textul sesizarii, "desecretizat" de surse

Conform declaratiilor unor surse interne partidului, textul sesizarii catre Curtea Constitutionala este redactat in mare parte de "parintele Constitutiei", senatorul Antonie Iorgovan. Initial, respectivul text avea dimensiuni apreciabile, insa conducerea partidului a hotarat reducerea argumentarii la cateva puncte esentiale. Aceleasi surse sustin ca liderii social-democrati s-au pronuntat pentru discretie, exprimandu-se impotriva declaratiilor publice care sa dezvaluie elementele de argumentatie din sesizarea care va fi trimisa CC. In schimb, Geoana declara saptamana trecuta ca afirmatiile lui Basescu referitoare la interceptarea convorbirilor telefonice ale unor ministri vor constitui unul dintre capetele de acuzare in sesizare. De altfel, sursele au mai relatat ca principalele argumente juridice prin care social-democratii vor acuza incalcarea Constitutiei se vor baza pe afirmatiile lui Basescu din emisiunea de la postul public de televiziune. In viziunea PSD, presedintelui nu ii era permis sa aiba informatii despre unele interceptari facute in cadrul unei anchete penale, iar in cazul in care el a a solicitat serviciilor respective aceste informatii, poate fi acuzat ca a intervenit in procesul juridic. Totodata, faptul ca ar fi folosit informatiile respective pentru a-i avertiza pe unii dintre ministri ca sunt monitorizati este considerat de PSD ca o posibila incalcare a Constitutiei, intrucat ar putea constitui fie o divulgare a unor informatii secrete, fie o prevenire a unor posibili vinovati din punct de vedere penal.