Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, luni, ca social-democratii vor incepe marti strangerea de semnaturi pentru proiectul de modificare a Constitutiei, textul final al propunerii urmand sa fie finalizat in cursul serii de luni.
Geoana a declarat, dupa Biroul Permanent National al PSD, ca liderii social-democrati au aprobat atat propunerea vizand modificarea unor legi in sensul depolitizarii actului de Justitie, cat si propunerea de modificare a Constitutiei in sensul schimbarii conditiilor de imunitate acordate unor demnitari. El a afirmat ca acest text va fi finalizat in cursul serii de luni, de catre un grup de lucru condus de Valer Dorneanu, si va fi deschis semnaturilor parlamentarilor incepand de marti.
Geoana a mai spus ca in BPN au existat discutii privind "anvergura" modificarii Constitutiei, el raspunzand unei intrebari legate de rezervele pe care presedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu, le formulase fata de propunerea de modificare a legii fundamentale.
In acest sens, liderul PSD a afirmat ca, "omeneste", poate sa inteleaga rezervele formulate de Iliescu."In mod firesc, pentru domnul Iliescu a devenit o parte a propriei persoane politice, a propriei mosteniri politice Constitutia", a adaugat el.
Geoana a insistat sa precizeze ca decizia modificarii Constitutiei nu a fost pusa in discutie luni, existand deja un acord al conducerii PSD in acest sens, dezbaterile de luni fiind doar referitoare la amploarea acestei modificari. "Sunt de acord, este un lucru real ca atunci cand vrem o modificare de fond a Constitutiei este nevoie de mai mult timp, de mai mult timp de dezbatere si de consultare. (...) Eu, unul, cred ca trebuie modificata Constitutia, ca trebuie schimbata republica, dar aici domnul Iliescu are dreptate, este nevoie de o deliberare mai ampla. Dar, cand este vorba de imunitati, (...) trebuie sa actionam acum, cu modificari punctuale, chirurgicale", a declarat liderul social-democrat. El a admis ca, in randul liderilor social-democrati, exista "nuante" cu privire la anvergura modificarii Constitutiei.
Pe de alta parte, Geoana a anuntat ca, pe langa strangerea de semnaturi pentru modificarea prevederilor constitutionale legate de imunitatea demnitarilor, PSD va organiza, la inceputul lunii septembrie, un forum constitutional, in care sa fie dezbatuta oportunitatea unei modificari mai ample a Constitutiei. "Unii sustin ca este nevoie de asa ceva, de o noua republica, altii, precum domnul Ion Iliescu, sustin ca trebuie sa manifestam prudenta in acest sens", a adaugat el.
Surse din PSD au declarat, pentru Mediafax, ca, in timpul discutiilor de luni din BPN pe tema modificarii Constitutiei, Adrian Nastase, Ion Iliescu si Nicolae Vacaroiu au formulat rezerve fata de initiativa PSD. Potrivit surselor citate, Vacaroiu a afirmat ca aceasta modificare nu este oportuna intrucat i se da posibilitatea presedintelui Traian Basescu sa reia o tema de discurs caracteristica si sa intervina in dezbaterile publice pe acest subiect.
Iliescu a manifestat si el rezerve fata de oportunitatea unor astfel de modificari, "la colt de strada", a prevederilor constitutionale.
Aceleasi surse au relatat ca Nastase a propus ca PSD sa nu lanseze in circuitul parlamentar legea de modificare a Constitutiei, intrucat eliminarea Parlamentului din circuitul juridic in anchetarea demnitarilor ar face din social-democrati "carne de tun". Nastase ar fi afirmat ca modificarea prevederilor constitutionale legate de imunitate este fara sens daca Parlamentul este ocolit in ceea ce priveste acordarea avizului privind inceperea urmaririi penale.