PSD a decis sa depuna o motiune de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu, daca acesta va ocoli Parlamentul prin emiterea de ordonante de urgenta sau isi va asuma raspunderea guvernamentala.
“Nu mai suntem dispusi sa acceptam incompetenta sau iresponsabilitatea. Este si un semnal politic important, inclusiv in ceea ce priveste alegerile anticipate“, a declarat ieri purtatorul de cuvant al PSD, vicepresedintele Titu Corlatean. Initial, el si un alt vicepresedinte, senatorul Corina Cretu (foto), au aratat ca la sedinta de ieri a Biroului Permanent National al partidului s-a luat hotararea depunerii unei motiuni de cenzura impotriva actualului Guvern, in principal pe pachetul legislativ, legat de legile proprietatii. “PSD doreste sa semnaleze Guvernului ca nu acesta a descoperit tema proprietatii si ca peste 90 la suta din restituiri s-au facut sub guvernarile PSD“, a precizat Corina Cretu. Ea a amintit ca in timpul guvernarilor social-democrate legile proprietatii au fost adoptate si promovate intr-o formula echilibrata, care a tinut cont de interesele si de drepturile tuturor. Ea a mentionat ca sunt o serie de intrebari care trebuie sa capete raspunsuri adecvate, cum ar fi: “Ce se va intampla cu chiriasii, cu terenurile de sub blocuri sau cu cele de sub institutiile de interes public, respectiv scoli, gradinite, spitale etc.?“.

Scrisoare catre Monica

Tot la o motiune de cenzura va apela PSD si in cazul in care actuala Putere va promova, indiferent de forma sa, pachetul de legi privitoare la modificarile aduse legilor justitiei. “PSD solicita dezbaterea acestor legi in Parlament. Altfel, vom fi obligati sa depunem o motiune de cenzura“, a aratat Corlatean.
Potrivit Constitutiei, insa, nu se pot initia doua motiuni de cenzura in aceeasi sesiune parlamentara, asa ca PSD va trebui sa aleaga pentru ce va initia o astfel de procedura.
Nemultumirile PSD legate de propunerile legislative privind Justitia au fost facute publice tot ieri si printr-o scrisoare deschisa adresata de fostul ministru, senatorul Cristian Diaconescu, actualului ministru al Justitiei, Monica Macovei. In scrisoare se arata ca masurile luate de Guvernul Nastase in privinta justitiei au fost finalizate in 2004 si ca pe baza lor a fost inchis Capitolul 24, JAI, in procesul de negociere cu Uniunea Europeana.
Clauza de salvgardare prevede in special evaluarea modului in care se aplica masurile de reforma privind justitia in Romania.
Diaconescu sustine ca noul pachet de acte normative propus de Ministerul Justitiei nu urmareste decat crearea unor mecanisme prin care Ministerul Justitiei sa controleze procesul de numire in functiile de conducere a magistratilor din Romania, la nivelul tuturor structurilor puterii judecatoresti, si ca o serie de prevederi avute in vedere sunt neconstitutionale.

Guvernul isi asuma raspunderea

Ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Oltean, a declarat ieri la Camera Deputatilor ca s-a finalizat amendarea legilor proprietatii. Oltean a subliniat ca noutatea proiectului privind despagubirile o reprezinta “infiintarea unui fond destinat platii despagubirilor aferente imobilelor preluate abuziv“. El a explicat ca pagubitii vor primi echivalentul valorii despagubirilor in actiuni, care sunt cedate de institutiile statului investite prin lege sa alimenteze fondul. El a precizat ca s-au estimat 128 de mii de notificari pentru despagubiri, dintre care 50 de mii vor fi restituiri in natura, 50 de mii despagubiri prin Fondul de proprietari si 28 de mii de respingeri. El a mai adaugat ca “Guvernul isi va asuma raspunderea pentru pachetul de legi cu privire la proprietati“ la sfarsitul acestei luni.