PSD a pus tunurile pe Traian Basescu, Guvernul, Mircea Geoana si partidul acuzandu-l pe principalul contracandidat al lui Adrian Nastase de "atacuri iresponsabile” indreptate impotriva liderilor Internationalei Socialiste, a unor oficiali UE si a altor "mari prieteni ai Romaniei”. Campania furibunda lansata de PSD impotriva lui Basescu s-a declansat imediat dupa ce liderul PD a apreciat ca negocierile de aderare nu ar trebui finalizate decat dupa ce Romania va indeplini, cu adevarat, criteriile impuse de UE. Opinia a starnit un adevarat val de proteste din partea actualei puteri, care s-a grabit sa-l eticheteze pe Basescu drept un politician "iresponsabil, xenofob si extremist” gata oricand sa puna interesele sale electorale deasupra intereselor tarii.

Concluzia PSD: Traian Basescu pune in pericol aderarea Romaniei demonstrand astfel ca este intr-adevar "neprezidentiabil”. Salva indreptata contra lui Traian Basescu vine dupa ce persoane care au asistat la intrunirile electorale din mai multe localitati sustin ca liderul PD aduna nesperat de multi cetateni dornici sa-l vada si sa-l auda pe cel care lupta impotriva lui Nastase pentru jiltul Cotroceniului. Daca ne amintim si de incertitudinea care planeaza asupra rezultatului alegerilor - inclusiv in randurile partidului de guvernamant, in pofida increderii de sine afisate - este evident ca posibilitatea pierderii presedintiei ar fi un adevarat dezastru atat pentru PSD cat si pentru Adrian Nastase personal, actualul premier jucandu-si in acest moment chiar viitorul carierei sale politice. Prin urmare, interesul partidului de guvernamant in desfiintarea lui Basescu nu poate fi pus la indoiala. Aceasta nu justifica insa, nici din partea PSD si nici din cea a adversarilor sai, includerea unor teme extrem de sensibile in batalia electorala.

PSD se agata de aderare, Basescu nu vrea "pile”

In plus, procesul aderarii nu a inceput cu PSD, primirea in NATO s-a datorat unui context international favorabil si a depins foarte putin de autoritatile roz-bombon de la Bucuresti iar aderarea la Uniunea Europeana nu reprezinta doar o marca pe care si-o poate pune un partid la butoniera ci este un proces anevoios si costisitor care va afecta pe toti romanii - mai ales pe simplii cetateni. O dovada in acest sens o reprezinta si "discretia” autoritatilor atunci cand vine vorba de oferirea unor detalii pe tema. Intr-un fel, Basescu are dreptate: daca trecem clasa "pe pile”, vom suferi mai rau ulterior cand, odata inglobati in Uniune, vom fi obligati peste noapte sa facem fata unor standarde complet straine si sa traim dupa reguli mult prea dure pentru mioriticele si balcanicele noastre obiceiuri. PSD vorbeste despre "iresponsabilitatea” candidatului democrat dar e cuprins brusc de amnezie si nu sufla o vorba despre capitolele foarte importante - justitia de exemplu - ramase in coada de peste din cauza prestatiei social-democrate din ultimii patru ani. Ca urmare, cu tot focul electoral de care sunt mistuiti, poate ca nu ar fi rau ca politicienii nostri sa faca "ciocu' mic” in domeniile sensibile si sa se gandeasca de doua ori inainte de a da cu piatra in adversari.