PSD are cele mai mari sanse de a forma noul Guvern, avand capacitatea de a incheia aliante si fiind agreat si de Occident. In schimb, Traian Basescu si-a atras antipatia multor lideri europeni, se arata intr-un raport al Institutului Social Democrat “Ovidiu Sincai“, condus de Adrian Severin.

Prognoza privind variantele de formare a noului Guvern dupa alegeri, realizata de Institutul Social Democrat “Ovidiu Sincai“, a fost prezentata ieri de Adrian Severin, care este si membru PSD.
Potrivit acestei prognoze, cele mai mari sanse de a forma noul Guvern le are PSD, deoarece si-a dovedit capacitatea de a forma aliante. Severin a exemplificat cu ceea ce s-a intamplat dupa alegerile locale, cand partidul de guvernamant a reusit sa-si asigure suprematia in majoritatea consiliilor judetene prin abilitatea cu care a obtinut sprijinul altor formatiuni politice.
In document se arata ca cea mai benefica ar fi varianta unui Guvern de larga coalitie intre PSD-PUR-PNL-UDMR, care ar asigura o larga majoritate, necesara unui Executiv ce va avea drept misiune principala integrarea europeana. Varianta formarii unui guvern minoritar al UN PSD+PUR alaturi de UDMR ar avea si ea un “grad ridicat de probabilitate sa se realizeze, deoarece Alianta PNL-PD este izolata, in acest moment, pe scena politica“, se apreciaza in raport.

Basescu a suparat Occidentul

Varianta unui Guvern minoritar Alianta-UDMR este considerata de Severin mai mult teoretica, iar Guvernul rezultat ar fi unul instabil, ca urmare a luptei pentru putere intre PNL si PD, care ar putea conduce la alegeri anticipate.
Severin exclude ca din formula unui Guvern de larga coalitie sa faca parte PD cu al sau Traian Basescu. “Prin intreaga atitudine politica, Traian Basescu nu a facut decat sa-si atraga antipatia unor importanti lideri europeni, asfel incat prezenta PD in arcul guvernamental nu ar face decat sa aduca deservicii intereselor Romaniei. Ca sa functioneze, orice Guvern in Romania trebuie acceptat politic sau agreat la Bruxelles si la Washington, din moment ce tara noastra este in curs de aderare la UE si este deja membra a NATO, astfel de organisme neconlucrand cu forte nationaliste sau extremiste“, a spus Severin.
Raportul mai precizeaza necesitatea ca PRM sa fie mentinut in afara coalitiei de guvernamant.

Victoria Aliantei ar spori coruptia

Institutul Social Democrat considera ca alternanta la putere nu ar duce la reducerea fenomenului coruptiei, ci la amplificarea sa, fiindca un ministru care ar veni acum la putere, oricat de cinstit ar fi, ar avea nevoie de timp pentru a detine controlul asupra parghiilor statului pentru combaterea coruptiei. In plus, un nou partid de guvernamant nu va veni fara sa fie afectat de presiunea mediilor corupte. “De o guvernare noua vor profita mediile corupte. Grupurile de interese au legaturi informale, care transcend partidele sau institutiile si este mai credibil ca o putere care are deja instituita o anumita autoritate este mai in masura sa combata eficient acest fenomen“, a spus Severin. Din aceste motive, a concluzionat el, continuitatea este in masura sa poata rezolva mai repede si mai eficient acest flagel.