Organizatia Judeteana a PSD Gorj si-a facut publice sumele din conturile pe care le detine, precum si datoriile pe care le are catre diversi furnizori si prestatori de servicii, in top fiind SC ARC SA Targu Carbunesti, reprezentata de Clement Mocanu, valoarea debitului fiind de 2,2 miliarde de lei vechi.
PSD Gorj are datorii de 2,2 miliarde de lei vechi la Clement Mocanu, denuntatorul lui Nicolae Mischie, fostul presedinte al Organizatiei Judetene. Pesedistii gorjeni si-au facut publice sumele pe care le detin, precum si valoarea datoriilor, acestea din urma depasind de cateva zeci de ori banii de care dispun fostii subalterni ai lui Nicolae Mischie. Potrivit trezorierului PSD Gorj, economistul Gabriel Sanda, care este si viceprimarul municipiului Targu Jiu, in contul PSD Gorj se mai afla in prezent suma de 46.000.000 de lei vechi, in conditiile in care Organizatia Judeteana se lauda cu peste 20.000 de membri. Acestia sunt obligati sa achite, prin statut, o cotizatie care variaza, in functie de veniturile fiecaruia, de la cateva zeci de mii de lei, la cateva sute de mii. De exemplu, cotizatia pe care o plateste liderul PSD Gorj, Florin Carciumaru, se ridica la 500.000 de lei vechi lunar. Este de amintit ca unii reprezentanti ai PSD sunt implicati in afaceri de milioane de euro.
"Ne multumim cu ce avem"
Trezorierul PSD, Gabriel Sanda, se plange ca filiala nu o duce chiar bine din punctul de vedere al banilor din cont si ca in prezent trebuie sa se descurce cu ce au: "Noi nu am avut nici un fel de reticenta in a prezenta situatia conturilor. Activitatea filialei PSD se desfasoara conform legilor in vigoare. Chiar daca vrei, nu prea poti sa le ocolesti. In prezent avem in cont suma de 46 de milioane de lei, iar de la inceputul anului si pana in prezent am realizat venituri in valoare de 496 de milioane de lei pe care le-am cheltuit in diferite actiuni. Pana la finalul anului o sa ne apropiem de suma de anul trecut, care a depasit 700 de milioane de lei. Suntem un partid care cauta sa faca rost de fonduri. Ne multumim cu ce avem. Asta e! Nu avem prea multi donatori, iar lista cu ei o sa o publicam in Monitorul Oficial. O sa mai facem de sarbatori niste actiuni cu cadorui si o sa ne concentram sa mai strangem ceva bani", a precizat Gabriel Sanda.
La mana lui Clement Mocanu
Daca la incasari din cotizatii si la donatii nu stau foarte bine, la datorii pesedistii gorjeni sunt in top. Cel mai mult are de primit, de la PSD Gorj, SC ARC Targu Carbunesti, reprezentata de afaceristul romano-american Clement Mocanu. Acesta este nimeni altul decat denuntatorul lui Nicolae Mischie, fost lider al PSD Gorj si cel care l-a angajat pe Clement Mocanu sa renoveze viitorul sediu al PSD, situat langa Institutia Prefectului din Targu Jiu. Prietenia Mischie - Mocanu s-a rupt, iar lucrarile la sediu au ramas nefinalizate. Pentru a-si recupera banii investiti in sediul PSD Gorj, Mocanu a dat in judecata Organizatia Judeteana, procesul fiind in prezent pe rolul Curtii de Apel din Craiova. SC ARC a castigat la Targu Jiu procesul cu PSD, judecatorii obligand partidul sa ii plateasca lui Mocanu suma de 2,2 miliarde de lei vechi, plus TVA, afaceristul solicitand 2,9 miliarde, plus TVA.
Nu recunosc toate datoriile la Mocanu
Avocatii pesedistilor gorjeni au facut insa recurs, iar procesul s-a mutat la Craiova. Avocata firmei ARC este Mihaela Grebla, nimeni alta decat sotia vicepresedintelui PSD Gorj, Toni Grebla, fost prefect si bun prieten cu Clement Mocanu. Liderii PSD Gorj au declarat ca Organizatia Judeteana recunoaste o datorie catre firma ARC de numai 1,4 miliarde de lei vechi, din care a fost achitata o jumatate de miliard de lei. Acestia au mai spus, prin vocea trezorierului Gabriel Sanda, ca SC ARC nu a executat decat 65% din lucrari, conform unei expertize depuse la dosar. Tot Gabriel Sanda a afirmat ca PSD Gorj mai inregistreaza datorii in valoare totala de 120.000.000 de lei vechi, din campania electorala, dar si din plati neachitate pentru servicii prestate ulterior de diferiti furnizori.
Un miliard intr-o luna
In perioada in care era presedinte al Organizatiei PSD Gorj, Nicolae Mischie a reusit sa stranga in aproape o luna suma de un miliard de lei vechi, pe care a trimis-o Organizatiei Centrale, care se confrunta cu mari probleme financiare. Ajutorul fusese solicitat de liderii PSD de la acea vreme, in frunte cu fostul premier Adrian Nastase.