Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu, a declarat ca seful statului are, constitutional, optiunea desemnarii premierului, in urma consultarii cu partidele intrate in Parlament, dar respectarea majoritatii parlamentare, in urma rezultatului alegerilor, este obligatorie.
Diaconescu a afirmat ca ratiunea prevederii constitutionale care il obliga pe seful statului sa se consulte cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui premier, in eventualitatea in care niciun partid nu obtine majoritatea absoluta, este tocmai identificarea unei majoritati parlamentare pe care o pot forma partidele. "Nu vad alta ratiune pentru care Constitutia prevede ca presedintele se consulta cu partidele parlamentare pentru desemnarea premierului, daca nu exista un partid care sa detina singur majoritatea absoluta", a adaugat el.
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca, plecand de la realitatea constitutionala, este "obligat" sa spere ca, daca niciun partid nu obtine in alegeri 51% din voturi, optiunea pentru desemnarea premierului ii va apartine, asa cum s-a intamplat si in 2004.