PSD refuza asumarea raspunderii pe legile educatiei. Premierul Boc doreste asumarea raspunderii Guvernului pe legile salarizarii, pensiilor si educatiei, urmarind astfel sa faca un test al Coalitiei de guvernare. Adica sa verifice daca exista vointa politica si daca exista sustinere parlamentara la nivelul coalitiei pentru realizarea acestor legi asa cum le gandeste PD-L.
Purtatorul de cuvant al PSD Bogdan Niculescu Duvaz a declarat, sambata ca daca premierul Emil Boc doreste sa "testeze la rupere" coalitia, atunci Guvernul sa-si asume raspunderea pe masurile ce decurg din acordul cu FMI, intrucat pe Legile educatiei PSD vrea dezbatere parlamentara
"Daca Guvernul ar fi sa-si asume raspunderea pe ceva, sa-si asume raspunderea pe masurile pe care trebuie sa le ia in urma discutiilor cu FMI. Aceste masuri vor afecta pe termen mediu si lung intreaga societate romaneasca. Acolo trebuie o discutie serioasa si acolo se justifica asumarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului, adica a natiunii", a spus Duvaz.
El a aratat, totodata, ca verificarea vointei politice a actualei coalitii si a existentei unei majoritati parlamentare care sa sustina actualul Guvern se poate face la asumarea raspunderii Executivului pe acest pachet de masuri, rezultate in urma acordului cu FMI, si nu prin asumarea raspunderii pe legile educatiei, unde, in opinia PSD, este nevoie de o dezbatere parlamentara.
"Daca domnul prim-ministru doreste sa verifice sau, cum spun eu, sa testeze la rupere - termenul se foloseste in Teoria materialelor - coalitia, atunci acolo este, cu seriozitate si responsabilitate, locul discutiei serioase, respectiv pe pachetul de masuri ce urmeaza sa fie luate in consecinta acordului cu FMI. Asta este ceea ce credem noi ca e util si atunci se va vedea si daca exista sau nu exista o majoritate care sprijina acest Guvern", a adaugat Duvaz.
Potrivit lui Duvaz, la nivelul PSD nu s-a discutat niciun moment, pana in prezent, despreasumarea raspunderii Guvernului pe Legile educatiei, formatiunea sa considerand ca reforma in acest domeniu nu se face prin asumarea raspunderii, asa cum doreste premierul Boc, ci prin dezbateri parlamentare si consultarea tuturor factorilor implicati.
"Reformele in Educatie, rezultate intr-un cod-lege de baza, care sa trateze toate capitolele Educatiei, trebuie sa se faca, in continuare, printr-o consultare solida a intregii societati interesate: elevi, studenti, parinti, mediu academic, profesori, sindicate si toti cei care participa la actul de Educatiei. Asta este opinia noastra. La PSD nu s-a discutat niciun moment, pana acum, despre asumarea raspunderii pe codul educatiei, care va avea stuctura definita pana saptamana viitoare, dar ale carui negocieri, in continuare, trebuie sa continue", a spus Duvaz.
El a aratat ca, in opinia PSD, dezbaterile parlamentare sunt cele care pot duce la un rezultat cu adevarat stabil, pe cel putin zece ani, in ceea ce priveste Educatia.
"Nu trebuie sa mai facem reforme din sase in sase luni. Acum se vede efectul faptului ca am facut reforme din sase in sase luni, cu aceasta zapaceala pe care incearca sa o indrepte Ecaterina Andronescu acum", a conchis Duvaz.